• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här växer Sveriges högsta träd

  Hur mäter man egentligen träd? Det vet Torbjörn Johnsen, som driver Skogsforum.se. Han har nämligen varit med och mätt upp Sveriges högsta träd!

  Här växer Sveriges högsta träd

  I en sluttning som vetter mot öst mitt i Värmlands djupa skogar såg ett litet granskott dagens ljus i slutet på 1800-talet. Det hade bra förutsättningar med mycket vatten som rann nedför slänten. Skottet växte upp till ett ståtligt träd som skyddades från stormvindar och avverkning på den svårtillgängliga skogsbranten.

  Runt 130 år senare började entusiaster på sajten Skogsforum.se att leta efter Sveriges högsta träd. Till sin hjälp har de data från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som kartlagt områden med väldigt höga träd och med en lasermätare i högsta hugg försöker man fastställda höjden på träden som ser högst ut.

  – Man mäter avståndet till trädet och toppen och botten och då kan man få fram höjden med ganska bra precision, säger Torbjörn Johnsen, som driver Skogsforum.se.

  Granskottet av arten Picea Abies som fick fäste på skogssluttningen i Mölnbacka har numera vuxit upp till en 49,4 meter hög gran och är utnämnt till Sveriges högsta träd – tills motsatsen bevisas. Någonstans i landet kan det faktiskt stå ett högre träd.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!