• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jonas tavla vann Sofias hjärta

  Det var slumpen som gjorde att Sofia Rågenklint hittade sin Jonas Nemeth. Nu lever de särboliv, något som kräver en hel del planering då både Sofia och Jonas, som är rektor och konstnär i Skåne, har fullt upp i vardagen.

  Jonas tavla vann Sofias hjärta

  Det är sannerligen ett högt tempo och mycket resande för Sofia Rågenklint, 44, som vi de senaste veckorna har kunnat se leda de tävlande paren i det populära programmet Auktionssommar i SVT.
  När Hemmets Journal träffar henne och hennes särbo Jonas Nemeth, 43, i Helsingborg har hon bara någon dag tidigare kört ner ifrån Stockholm. Dagen därpå ska de åka på en överraskningsresa som han ordnat till sydligare nejder.

  – Vi försöker träffas så ofta vi kan de veckor vi inte har våra barn. Bilarna går varma mellan Stockholm och Helsingborg! Sedan arbetar jag mycket för Sveriges Television i Umeå så det blir även en hel del resande dit, säger hon och lägger kärleksfullt armen om Jonas som satt sig bredvid henne.

  Sofia och Jonas har varit ett par i fyra år nu, men de har hittills legat ganska lågt med sin kärlek och inte visat sig tillsammans så mycket offentligt.

  – Vi är väldigt kära i varandra, säger de nästan samtidigt och ler lyckligt när vi träffas på ett café en regnig och grå vinterdag i Helsingborg.


  Föll för en tavla

  Det var faktiskt något så vardagligt som en vänförfrågan på Facebook som ledde till att de träffade för varandra. Jonas, som tidigare bott en period i Stockholm och har några gemensamma bekanta med Sofia, skickade iväg en förfrågan om att bli hennes vän.

  – Jag kände inte henne sedan tidigare, men jag visste vem hon var genom mina döttrar Alma och Siri som sett hennes barnprogram Söndag med Sofia och Djursjukhuset.

  Sofia nickar instämmande och tillägger att hon aldrig brukar lägga till okända personer som söker kontakt med henne på Facebook, men den här gången gjorde hon ett undantag.

  – Jonas såg ju mycket trevlig ut på sin presentationsbild. Men det var faktiskt en tavla som han målat som jag föll för först, säger hon. Jonas hade lagt ut en bild på tavlan Turn Away på sin Facebooksida. Den föreställer en kvinna som delvis vänder sig bort och jag tyckte den var mycket fin.

  Sofia och Jonas började skriva till varandra över Facebook, först om konst och sedan om allt annat mellan himmel och jord. De upptäckte snabbt att de hade mycket gemensamt. Båda var relativt nyseparerade och hade barn i samma ålder.

  – Jag har två pojkar, Alex, 12, och Tim, 14, och Jonas har två flickor, Siri, 10, och Alma, 13. De trivs dessutom tillsammans till vår stora glädje, säger Sofia.

  Deras första dejt var i Malmö, eftersom Sofia vid den tiden arbetade mycket på SVT:s Barnkanalen där.

  – Resten är som det brukar heta historia, säger Sofia med ett skratt. Sedan den dagen är vi ett par, och bara några veckor efter vår första dejt firade vi jul tillsammans.

  Tavlan "Turn away" som förde samman Sofia och Jonas (privat bild).

  Tufft med avståndet

  Det geografiska avståndet och barnen har gjort att det förälskade paret tvingats acceptera att de bara kan ha ett särboförhållande. Varken Jonas döttrar eller Sofias söner, som hon har tillsammans med sin tidigare man sångaren Patrik Isaksson, är flyttbara.

  – De veckor vi inte har barnen är vi oftast i Rydebäck. Jag trivs väldigt bra i Skåne och skulle kunna tänka mig att flytta ner så småningom. Skolloven spenderar vi tillsammans hela familjen i den mån det går.

  Efter att ha bott i Stockholm i några år på 1990-talet återvände Jonas till Rydebäck där han vuxit upp. Han arbetar som biträdande rektor vid Thorén business school och är vid sidan av det verksam som konstnär. De senaste åren har han haft flera utställningar internationellt.

  – Jag skulle ha haft en utställning i Japan till hösten, men den krockar med en utlandsresa som vi planerat med våra barn och då prioriterar vi barnen, säger Jonas.

  Även om de försöker ses så ofta de bara kan är det ändå tufft att ha ett distansförhållande.

  – Det gäller nog att båda parter är ganska självständiga. När vi är från varandra fokuserar vi på jobbet och på våra barn för att sedan, när vi träffas, göra det mesta möjliga av tiden tillsammans.

  Sofia berättar att de ofta åker bort på kortare weekendresor tillsammans för att få rå om varandra. De har varit i Budapest, Dublin, Rom och Edinburgh, och dagen efter att vi träffade dem skulle de åka på en resa som Jonas ordnat. Sofia fick först när hon kom till flygplatsen veta att de skulle åka till Portugals huvudstad, Lissabon.

  – Eftersom vi bara vill vara tillsammans vi två när vi väl träffas har vi blivit lite osociala, men jag hoppas att våra vänner har förståelse för det, säger Sofia.

  Programmet blev en bok

  Under inspelningarna av den här säsongens avsnitt av Auktionssommar kunde Jonas, hans döttrar och Sofias söner följa med till de flesta av inspelningsorterna.

  – Det har varit en ynnest, och det är en ynnest för mig att få jobba med program och ämnen som jag är intresserad av. I Auktionssommar får jag ta del av våra experters enorma kunskap, resa till orter jag aldrig annars besökt och mingla med folk, vilket jag tycker är jätteroligt.

  – Att jobba med Djursjukhuset känns som hemma, och i Brottsligt fick barnen följa polisens spännande uppdrag på nära håll och även lära sig vad som är brottsligt. Man får direkt respons när man arbetar med program för barn, vilket är helt underbart.

  Brottsligt har även resulterat i att Sofia skrivit en bok med samma namn där hon dyker lite djupare i dessa ämnen.

  – Jag har fått fin respons från såväl barn som föräldrar och lärare. Och djur har jag alltid velat jobba med, säger Sofia och avslöjar att hon ville bli veterinär när hon var liten.

  Därför passar det bra att hon även ska leda programmet Fråga veterinären som kommer att sändas i SVT i vår och i höst.

  – Det blir ungefär som Fråga doktorn, men kommer att handla om djur och de sjukdomar de kan drabbas av, berättar hon.

  Vid sidan av att dela tiden mellan Rydebäck i Skåne och Stockholm hinner hon också med att vara en hel del i sina hemtrakter i Äppelbo i Dalarna. Det var där allt en gång började med jobbet på lokal-TV i Sälen.

  – Jag har ett sommarställe i Äppelbo och där var Jonas och jag mycket med barnen i somras. Min stuga är spartansk och liten med utedass och ligger precis bredvid sjön. Det är verkligen ett paradis på jorden!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!