Tårtkalas firar Smålands nationaldag

Att fira "Fössta tossdan i mass" är en relativt ny företeelse men har snabbt blivit en riktig högtidsdag. Nu kallas den Smålands nationaldag och firas med tårtkalas.

Första torsdagen i mars har under senare år blivit en riktig högtidsdag, nästan som Smålands egen nationaldag. Det är den dagen då alla smålänningar firar sitt ursprung och stolt påminner om det bristfälliga bruket av bokstäverna r och s.

Ord uttalat på småländsk dialekt låter extra trevligt och roligt så för att fira dagen byter man ut alla “rs” mot bara “ss”, och unnar sig en “massipantååta”.

Firandet är en relativt ny företeelse. Ursprunget tycks vara ett syskonpar vars faster brukade säga “fössta mass” på bred dialekt.

– Det där blev en grej för mig och min syster och vi lade till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättar Jonas Sveningsson för Barometern.

Sedan spred sig firandet via en Facebookgrupp. Det tycks ha startat i trakten kring Jönköping men år för år nått längre ut i landskapet och nu, drygt tio år senare, är det en nationell småländsk angelägenhet och det bakas tårtor både i Kalmar och i Ljungby.

Scroll to Top