• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hasse har lärt tre generationer att köra bil!

  Om Jonathan fick utse Sveriges bästa bilskollärare, skulle det utan tvekan bli Hasse Hansson, 66. För drygt 30 år sedan lärde Hasse honom att köra bil, och nu är turen kommen till sonen John. Och dessförinnan var det Johns farmor, Elisabeth, som fick sitt körkort tack vare den rutinerade Hasse!

  Hasse har lärt tre generationer att köra bil!

  – Det torde vara ett ganska svårslaget rekord att lära tre generationer att köra bil, skrattar Jonathan. Och Hasse är en fantastisk körlärare, och den bäste läraren jag någonsin haft – både vad gäller vanlig skola, högskola och bilskola.

  Elisabeth Newton, 68, och John Newton, 49, nickar instämmande. Hasse är en fantastisk lärare och Elisabeth, som var först ut, minns hur allt började. När hon var 18 år tyckte hennes pappa att hon skulle lära sig köra bil och hon anmälde sig till en körskola. Men det gick inget vidare, hon och körläraren kom inte överens och hon bestämde sig för att lägga av.

  Åren gick och Elisabeth tyckte att hon klarade sig bra utan körkort, men när Jonathan började växa upp insåg hon att hon i alla fall ville ha "lappen" innan honom.

  – Då bodde jag i Bankeryd och på andra sidan vägen låg en relativt nyöppnad bilskola. Jag bestämde mig för att skriva in mig, och var inte purung. Jag var 36 år och var övertygad om att detta skulle ta tid.

  Hon gick in på körskolan och togs emot av Hasse som redan då var en erfaren körlärare. Han började jobba på sin fars körskola 1977, och i början av 80-talet startade han Bankeryds trafikskola.

  Hasse var säker på att det skulle gå att lära Elisabeth att köra bil. Hon hade snabb uppfattningsförmåga, men det blev ett antal lektioner och hon kände sig inte riktigt säker bakom ratten. När Hasse tyckte att hon var färdig för uppkörning, protesterade hon; hon ansåg inte att hon var redo.

  – Jag minns att han svarade: "Det finns inget mer du behöver lära dig, du kan allt", berättar hon med ett leende.

  Blev nervös

  Och det kunde hon. Hon klarade första uppkörningen och fick sitt körkort i handen i september 1986 – bara fyra månader innan det var dags för Jonathan att börja övningsköra. Han närmade sig 18-årsdagen och valet föll förstås på Bankeryds körskola, där mamma hade gått.

  – Jag bodde hemma och hade nära dit, samtidigt som jag förstått att mamma hade fått mycket hjälp där. Hasse blev min körlärare, och bättre pedagog kunde jag inte ha fått. Han hade, och har, ett lugnt sätt att undervisa och med hans röst i bakhuvudet har jag blivit en bättre bilförare.

  Hasse försökte hela tiden försätta Jonathan i situationer där han fick göra egna upptäckter för att visa att han hade koll på läget. Och han minns när Jonathan tränade filkörning och hamnade i fel fil.

  – Då blev jag nervös, men Hasse hade stenkoll. Det gick aldrig att få honom ur balans, säger Jonathan.

  Det tog några uppkörningar, sedan hade även Jonathan körkort. Men innan han kom så långt hade han utsatts för hårda inspektörerers granskande blickar som noga följde varenda rörelse på ratt, gas och broms.

  – Men det gjorde inget att jag fick köra upp flera gånger, på köpet fick jag en gedigen förarutbildning.

  Med körkortet i handen öppnades en helt ny värld för Jonathan. Han gick då i skola i Huskvarna och hade kompisarna där, samt att han spelade musik på fritiden. Nu behövde han inte släpa utrustningen på bussen, nu kunde han låna mammas bil istället.

  Och snart kommer han i sin tur att låna ut bilen till sonen John som nyligen börjat övningsköra. Givetvis är också han elev hos Hasse. Släkttraditioner är till för att följas, och som om det inte räckte med det är även lillebror David, 15, inskriven vid Bankeryds trafikskola för att ta mopedkörkort.

  Killar sämre på färger

  Newton är ett ovanligt namn, och Hasse kom mycket väl ihåg Jonathan när John började övningsköra och förklarade vem hans pappa var. Men när det gällde Elisabeth var det inte lika glasklart, även om han drog sig till minnes när Jonathan berättade hur det förhöll sig.

  – Det är lättare att komma ihåg killar, förklarar han. Tjejer ändrar sig mer, de byter oftare frisyr och hårfärg. Och det är mer som skiljer killar och tjejer åt när det gäller bilkörning. Flickor kan ha svårt med höger och vänster, medan grabbarna oftare är sämre på färger. Men det hindrar dem inte från att ta körkort – nästan alla kan, men det tar olika lång tid.

  Hur lång tid det kommer att ta för John går inte att säga, men han siktar på att ha det i sin hand lagom till 18-årsdagen. Då ska han ge sig i ut i trafiken som kan vara nog så tät. Men pappa och farmor är fullkomligt lugna.

  – Vi är övertygade om att John får bästa tänkbara förarutbildning, och det har ju gått bra för oss. Med Hasse som lärare kan det inte gå snett!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!