Bästa träningen för dig som är 50+

Bara en liten förändring på träningsfronten kan ge en stor skillnad i livskvalitet om du passerat 50 års ålder. Det menar Hemmets Journals nya träningsexpert Sofia Åhman – känd från SVT:s Go'kväll.

Sofia Åhman

Ålder: 47 år

Bor: Umeå

Familj: Man och två barn

Intressen: Resor, vandra, åka skidor, umgås med familjen

Gör: Lärare vid elitidrottsgymnasiet i Umeå, medverkar som träningsexpert i Go’kväll sedan sex år tillbaka, föreläser och arbetar som PT med specialinriktning mot seniorer på Umeå Sport och motion. 

Det var under sin medverkan i tv som personliga tränaren Sofia Åhman fick upp ögonen för den lite äldre målgruppen på allvar.

– Go’kväll har många tittare i 60-70-årsåldern och jag såg att det inte fanns så mycket träningsprogram och råd som riktade sig just till dem. Jag kände snabbt att jag måste lära mig mer för att kunna möta tittarnas behov.

Sagt och gjort. Sofia Åhman hittade en helt ny påbyggnadskurs för personliga tränare med inriktning mot just seniorer och blev kort därefter en av landets första utbildade Senior-PT:s.

– I dag älskar jag att arbeta som personlig tränare för just seniorer. De är så positiva, kloka och tacksamma och de är heller inte vana vid personlig feedback på det sätt som jag kan erbjuda. När man är senior är man verkligen i träningens guldålder. En liten förändring på träningsfronten ger en stor skillnad i livskvalitet. Som yngre klarar man sig ofta ändå men om du inför några knäböj varje dag och en promenad när du är 70 år – då kommer du att märka en avsevärd skillnad i ditt mående.

Vad är en PT?

  • PT står för Personlig Tränare och är en person som lägger upp och genomför individuellt anpassad träning tillsammans med en kund, oftast vid ett gym.
  • En PT hjälper också ofta kunden att träna genom att peppa och pusha så att personen får ett effektivt träningspass.
  • Kvalifikationer hos personliga tränare kan variera från land till land. I Sverige har man tagit fram nationella riktlinjer för personliga tränare som innebär att de bör ha specialkunskaper inom anatomi, fysiologi samt näringslära.
  • En Senior-PT har även en påbyggnadsutbildning om seniorers särskilda behov när det kommer till träning.

 

Ett av Sofias starkaste minnen var när hon med relativt enkla medel hjälpte en lite äldre rullstolsbunden kvinna till ett betydligt mer rörligt liv.

– Hon kunde ta några enstaka steg innan men efter att hon hade följt mitt träningsprogram kunde hon byta ut rullstolen helt och hållet mot en rollator. Jag mötte också en 90-årig kvinna på en av mina träningsresor till Rhodos. Hon hade åkt dit helt själv och var väldigt aktiv och deltog i alla aktiviteter. Jag känner bara “wow, tänk att kunna ha den livskvaliteten i hennes ålder”. Det är oerhört inspirerande för mig.

I Hemmets Journal kommer Sofia Åhman att medverka ungefär en gång i månaden och visa specialanpassade övningar kring allt från hur du ökar din smidighet till hur du utvecklar din vanliga promenad till ett helt träningspass. Först ut är veckans fem övningar för en bättre hållning. 

Missa inte vår podd om träning!
I senaste avsnittet av radiopodden Hälsojournalen medverkar Sofia Åhman och ger massor av råd och tips kring hur du som mogen kvinna bör tänka när det gäller träning. Lyssna här!

Scroll to Top