Hitta okända pärlor på danska rivieran!

Vi svenskar behöver inte bege oss till Sydeuropa för att njuta av sköna bad, god mat och vackra miljöer. Den danska kusten närmast Sverige har vacker natur, kungliga trädgårdar, idylliska hamnar och inte minst pittoreska badhotell och härliga stränder.

Ta dig dit och runt

Flyg till Köpenhamn från flera städer i Sverige eller tåg från Malmö och många andra orter i södra Sverige direkt till Köpenhamn. Tåg från Köpenhamn till Helsingör. Färja/sundsbuss från Helsingborg till Helsingör, sedan Lokalbanen med vilken man når bland annat Gilleleje, Tisvildeleje, Hilleröd och Hundested.

Cykelled 47, Nordkyststien, löper mellan Helsingör och Hundested. Man kan mot avgift ta med cykel på lokaltågen. Det finns också ett nät av bussförbindelser på Nordsjälland.

Så nära, men så oupptäckt – i alla fall av oss svenskar. Bara ett stenkast från Sveriges sydvästkust ligger gröna, sköna Själland. Den norra delen kallas den danska rivieran, ett smeknamn som lär ha funnits sedan 1930-talet. Här finns 23 mil kust och fantastiska stränder som är som gjorda för sol och bad, strandpromenader, avkoppling och matupplevelser.

Det finns olika uppfattningar om vad som ska räknas till den danska rivieran. Från Sejerøbukten i väst till Helsingör i öst är ett bud, men många vill även inkludera Öresundskusten ner till orten Nivå. Strandvejen leder hela vägen från Köpenhamn till Hundested på nordvästra Själland.

Den som väljer att cykla, vilket varmt rekommenderas, kan hålla sig på cykelled 47, Nordkyststien, mellan Helsingör och Hundested. Avstånden är inte långa på Nordsjälland och det är dessutom platt och cykelvänligt.

Den som är matintresserad får sitt lystmäte här, det går att äta riktigt flott och gott på olika restauranger med hög svansföring. Den som föredrar lite enklare mat kan förstås äta sig mätt på smörrebröd, rökt fisk, färsk spätta och skaldjur i fiskelägenas hamnar, där det oftast finns en rad ställen att välja mellan.

Tv-tittare som gillar den danska serien Badhotellet drömmer kanske om att bo just på ett badhotell, och möjligheterna till det är goda på Nordsjälland. Hotellen brukar vara fräscha och inomhus ofta målade i nyklassicistisk stil i vitt och blått, inte sällan med punschveranda och utsikt över havet. Mer romantiskt än så blir det knappast.

Den som föredrar att campa, bo på bed & breakfast eller vandrarhem kan göra det. Möjligheterna är många till en skön semester på Själland.

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
Helenekilde Hotel og Badepension i Tisvildeleje är det mest kända badhotellet med traditionell gammaldags stil. Vid vackert väder serveras den vällagade maten på terassen med utsikt över havet.

Tisvildeleje
Tisvildeleje är en klassisk och fashionabel badort. Om somrarna flockas kändisar här för att mingla och hänga på de många kaféerna och restaurangerna.

Tisvildeleje strand, som bemannas av livräddare under högsäsong, är barnvänlig med rent vatten och små söta badhus. Flera klassiska badhotell finns i området.

Romantiska Helenekilde hotel og badepension är det mest kända badhotellet och ligger vackert precis vid stranden och med havet skvalpande i bakgrunden. Man har bevarat den traditionella stilen och renoverat varsamt. Rummen är spartanska, men servicen, de gemensamma sällskapsutrymmena och maten håller hög klass. Det är en upplevelse att äta middag utomhus på terrassen med utsikt över solnedgången. Missa inte att gå ner för trapporna till havet på morgonen och ta ett dopp, eller en promenad.
Till Helenekildes webbplats

Skulle det vara fullt på Helenekilde, testa att boka rum på Tisvildeleje strandhotell. Hotellet är byggt 1895 och kallas även Højbohus. Atmosfären på det pittoreska hotellet är idyllisk och något man minns även långt efter semestern.
Till Tisvildelejes strandhotell

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
Lite överallt på stränderna sticker de små bodarna upp som små pastellfärgade praliner. Här kan man byta om i lugn och ro för att sedan kasta sig ut i havet, som här vid Tisvildeleje strand.
Hitta okända pärlor på danska rivieran!
Glass, våfflor, kaffe och te serveras lite överallt, ofta i små mysiga kaffe- och tehus, som detta i Gilleleje.

Gilleleje
2 mil öster om Tisvildeleje ligger charmiga Gilleleje med Själlands största fiskehamn och ett myller av fritidsbåtar i alla storleks- och prisklasser. Här finns gott om typiska danska hus med halmtak, prunkande trädgårdar och söta kaféer.

Men staden har också en dramatisk historia. De första dagarna i oktober 1943 tog sig hundratals danska judar till Gilleleje i hopp om att kunna fly till Sverige för att undgå att bli gripna av Gestapo och skickade till koncentrationsläger. Trots att ortsbefolkningen inte var förberedd på denna flyktingström, såg man det som sin plikt att hjälpa till. Judarna gömdes bland annat på loftet till kyrkan i Gilleleje och i privata hem tills överfärden var ordnad. Som ett minne av denna dramatiska tid kan man här och var se plaketter i trottoarerna med Davidstjärnan.

På Gilleleje museum visas bland annat en utställning om hur lokalbefolkningen hjälpte judarna att fly.
Till Gilleleje Museums webbplats

Nyrenoverade Gilleleje badehotel erbjuder klassisk badhotellatmosfär och ligger vackert bara 80 meter från stranden. Här ser man fantastiska solnedgångar och många rum har balkong med havsutsikt.
Till Gilleleje badehotels webbplats

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
I Hornbæk ligger kustens längsta och mest välbesökta strand med fin sand, rent vatten och skyddande sanddyner. 

Hornbæk
Ytterligare en dryg mil öster om Gilleleje ligger Hornbæk med kustens längsta och mest välbesökta strand med fin sand, rent vatten och skyddande sanddyner. Stranden är bemannad med livräddare under högsäsong.

På designern Ilse Jacobsens kurbad kan man få olika spabehandlingar, bada i poolen, äta god nordisk/italiensk mat i restaurangen och slappna av med ett glas champagne. Självklart har Ilse Jabobsen även sitt egna spamärke och produkterna säljs på plats och flera affärer i byn säljer hennes kläder och populära regnkappor.
Till Ilse Jacobsens kurbads webbplats

Missa inte ett besök på charmiga Albis kaffebar, som ägs och drivs av det pratsamma paret Camilla och Michael Menger. I åratal har de samlat möbler och prylar som de säljer på kaféet (som för övrigt även serverar öl). På lördagar under sommaren bjuds det på gratiskonserter i trädgården.
Facebook: Albi’s Kaffebar og Second-Hand

Byggnaden som inhyser Hotel Bretagne uppfördes 1897 och har varit hotell sedan 1939. Förra året, efter ett gediget renoveringsarbete, slog de nya ägarna Anne och Kasper Heebøll Harboe upp portarna. Här finns 21 stora dubbelrum och två enkelrum, stora sällskapsytor och terrass med utsikt över den vackra sjön som ligger 800 meter från havet. Den ambitiösa restaurangen byter meny elva gånger om året och ser till att följa årstiderna.
Till Hotel Bretagnes webbplats

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
Slottet Kronborg har vakat över Helsingör i över 500 år. Foto: Shutterstock

Helsingör
En och en halv mil öster om Hornbæk ligger Helsingör, en kulturstad med tusenåriga anor. Bland annat kan man stoltsera med renässansslottet Kronborg, känt över hela världen från Shakespeares Hamlet. Slottet har gratis rundvisningar varje dag och är öppet alla dagar mellan maj och september.
Till Kronborgs webbplats

Nere i hamnen ligger det häftiga kulturhuset, Kulturværftet, inhyst i det gamla varvet. Här blandas modern dansk arkitektur med historiska byggnader. Varje år äger mer än 1000 aktiviteter rum här, allt från konserter och utställningar till festivaler. Hit kommer 700 000 människor årligen, bland annat för att besöka det berömda multimedia-biblioteket.
Till Kulturværftets webbplats

Det interaktiva M/S, Museet for søfart, internationellt uppmärksammat för både arkitekturen och utställningarna, slog upp portarna 2013. Två år senare fick det utmärkelsen Europas bästa museum, inrymt under jord kring en gammal torrdocka. Den som tror att museet bara handlar om fartyg och skepp, tror helt fel. Allt som är relaterat med sjöfart finns med, till exempel sjömanstatueringar och ostindiskt porslin. Dessutom är museishopen värd ett besök i sig.
Till Museet for søfarts webbplats

Förra året öppnade Vaerftets madmarked, en matmarknad med ett 20-tal foodtrucks inomhus i en stor hangarliknande byggnad med cool interiör. Ligger vägg i vägg med kulturhuset. Gå runt här och dofta och smaka mat från hela världen – crêpes från Frankrike, nachos från Mexiko, palak panir från Indien …
Till Vaerftets madmarkeds webbplats

På cykelvänligt avstånd från Helsingör centrum, sex och en halv kilometer inåt landet, ligger Ørsholt gods och chokladfabriken Peter Beier chokolade. Här kan du köpa exklusiv choklad från Mexiko, Kuba, Venezuela, Ecuador, Brasilien och flera länder till. Har du tur står Peter Beier själv i kassan och berättar livfullt om hur kakaon växer, skördas och hur hans handgjorda choklad blir till. Här kan du också ströva omkring och beundra hans fruktträdgård och stora odlingar.
Till chokladfabrikens webbplats

Hotell Marienlyst i Helsingör är Danmarks största badhotell och rymmer spa, kasino, brasseri och på kvällarna spelas livemusik. Havet ligger precis utanför och utsikten över Kronborg slott är fantastisk.
Till Hotell Marienlysts webbplats

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
Louisiana-museet ligger bedövande vackert på en brant ovanför Öresund. Foto: Kim Hansen/Louisiana Museum of Modern Art

Humlebæk
13 kilometer söder om Helsingör ligger Humlebæk, en fiskeby vars historia kan spåras tillbaka till 1500-talet. Numera har Humlebæk mer eller mindre växt ihop med byarna Sletten och Torpen. Idag är orten mest känd för att härbärgera ett av världens finaste konstmuseer.

På Louisiana Museum of Modern Art finns det alltid mycket att se och göra. I sommar visas konst av den tyska målaren Gabriele Münter och för att fira museets 60-års jubileum har man plockat fram konstverk från museets egna samlingar från efterkrigstiden fram till idag. Louisiana har även en fin trädgård och ett trevligt kafé med panoramautsikt över Öresund.
Till Louisianas konstmuseum

Hitta okända pärlor på danska rivieran!
I den idylliska fiskebyn Sletten havn ligger Restaurant Sletten som ägs av kockarna bakom Michelinrestaurangen Formel B i Köpenhamn.

Sletten havn
Ett par kilometer söder om Louisiana ligger den idylliska fiskebyn Sletten havn. Byn består av cirka 150 gamla fiskehus som omger den lilla hamnen. Trots den blygsamma storleken är det alltid liv och rörelse här. Självklart kan man köpa fisk i fiskaffären, äta glass och inte minst prova på fine dining.

Det är lätt att gå förbi Restaurant Sletten i tron att det är en vanlig, enkel hamnrestaurang, men så är inte fallet. Sletten ägs av kockarna bakom Michelinrestaurangen Formel B i Köpenhamn. Båda restaurangerna har samma filosofi och koncept och utsikten över Slettens hamn är charmerande.
Till Restaurant Slettens webbplats

Scroll to Top