10 skäl att frossa i jordgubbar!

Nu är jordgubbssäsongen äntligen här på allvar. Men det är inte bara den goda smaken som ger dig anledning att frossa. Bättre syn, färre rynkor och vitare tänder är några andra oväntade effekter av det röda bäret.

1. Innehåller järn och c-vitamin
Jordgubbar innehåller järn som många, framför allt kvinnor, mår bra av att få i sig mer av. Och trots att järnmängderna är mindre än i till exempel inälvsmat gör de rikliga mängderna c-vitamin att upptaget av järnet blir desto bättre. Även innehållet av folsyra bidrar till att bilda fler röda blodkroppar.

2. Bra för synen
Det rikliga innehållet av antioxidanter i jordgubbarna kan bidra till att förhindra grumliga ögon vid grå starr. C-vitaminerna skyddar även ögonen mot fria radikaler från solens UV-strålar. 

3. Fart på magen
Det höga fiberinnehållet ger inte bara en god mättnadskänsla utan onödiga kalorier – det hjälper också till att få fart på tröga magar. Även risken för magsår och andra magrelaterade besvär minskar om kosten innehåller rikligt med jordgubbar.

4. Färre förkylningar
Jordgubbar har också en immunförsvarshöjande effekt, tack vare c-vitamininnehållet. Enligt Bärfrämjandet har flitiga jordgubbsätare så mycket som 60 procent färre förkylningar.

5. Hämmar inflammationer
Jordgubbar innehåller fenoler, en slags antioxidant som dämpar aktiviteten hos vissa enzymer i kroppen. Överaktivitet hos dessa enzymer har en inflammatorisk effekt.

10 skäl att frossa i jordgubbar!

6. Håller hjärnan ung
Åldersförändringarna i hjärnan minskade hos råttor som åt mycket jordgubbar. Vågar man hoppas på att detsamma gäller för oss människor? Även inlärningsförmågan och motoriken förbättrades hos råttorna i försöket. Anledningen tros vara bärets innehåll av omega-3.

7. Underlättar träningen
Jordgubbar innehåller nitrat som förhindrar muskeltrötthet vid fysisk aktivitet. Det sägs även öka flödet av blod och syre till musklerna.

8. Bra för hjärtat
Extrakt från jordgubbar kan aktivera ett protein i våra kroppar som kallas för Nrf2. Proteinet hjälper till att minska blodfetter och kolesterol som annars kan leda till både hjärt- och kärlproblem.

9. Vitare tänder
Syran i jordgubbarna fungerar som ett naturligt blekmedel och kan bidra till att fläckar från kaffe och te försvinner.

10. Färre rynkor
C-vitaminerna i jordgubbar ökar produktionen av kollagen som bidrar till hudens elasticitet. Jordgubbar innehåller även ellagsyra som skyddar mot solens UV-strålar och förhindrar att rynkor uppstår. Sammantaget bidrar jordgubbar till en friskare, yngre och spänstigare hy.

Scroll to Top