• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 prisade rosor med ljuvlig blomning

  Rosor lämnar ingen oberörd. Vilda och vackra eller stilfullt eleganta. Planterar du dem rätt kan du njuta av fantastisk blomning – men det är inte lätt att välja rätt. Varje år utses Årets ros av våra främsta experter. Det är friska, odlingsvärda rosor som passar för svenska förhållanden. Här visar vi 10 sorter som tagit hem priset.

  10 prisade rosor med ljuvlig blomning

  Årets ros...
  … utses varje år av Sveriges främsta roskännare. De nominerar varje år tio av de allra bästa rosorna för svenska förhållanden. Bland de nominerade finns skilda växtsätt, användningsområden, blomfärger och blomningstider representerade. Alla tio är mycket vackra  och friska rosor som är säkert härdiga i de angivna zonerna. Läs mer om rosor på www.rosensdag.se. Där kan du också få tips om hur du ­väljer rätt ros och utförliga planteringstips.

  'Ingrid Bergman'
  En av de mest älskade rabatt-rosorna med sina stora mörkt sammetsröda blommor. Doften är svag. En storblommig tehybridros som blommar från början av juli och fram i oktober. Den kräver riktigt bra jord, sol och rätt beskärning för att bli vacker. Blommorna är fyllda, ofta 10–15 cm i diameter och mycket lämpliga till snitt. ­Höjden är ca 80 cm. Kan odlas i zon 1–4. Årets ros 2008.

  'Leonardo da Vinci'
  En klasblommig rabattros/­floribundaros med massor av tätt fyllda, stora blommor som först är mörkt rosa för att sedan övergå i ljusrosa. De första blommorna brukar komma i början av juli och blomningen fortsätter sedan fram i oktober. Doften är svag och söt. En ­motståndskraftig ros som blir ca 70 cm hög och kan odlas i zon 1–3, i skyddade lägen även i zon 4. Årets ros 2010.

  'Crown Princess Margareta'
  Denna Austinros, framtagen 1999, är uppkallad efter kronprinsessan Margareta som var gift med Gustav VI Adolf och grundade trädgårdarna på Sofiero. Blommorna är tätt fyllda, aprikosfärgade med inslag av persika. Doften är stark och fruktig. Den blommar långt fram på hösten. Denna buskros kan också användas som klätterros i ett gynnsamt läge. Höjd ca 1,5 m. Härdig till zon 4. Årets ros 2012.

  'Stanwell Perpetual'
  De stora ljusrosa, fyllda blommorna doftar ljuvligt hos denna buskros som är frisk och anspråkslös. Blomningen är överdådig, först i juni och sedan på sensommaren när det kommer ett andra flor. En gammal ros från 1800-talet som tillhör spinosissimagruppen och är populär, i synnerhet i kallare trakter. Busken blir ca 1,5 m hög och minst lika bred. Härdig till zon 6. Årets ros 2011.

  'Ispahan'
  En ljuvligt doftande och vacker gammaldags ros som blir en upprätt buske med böjda sidogrenar, upp till 1,5 meter hög. Blommorna, som ofta kommer i klasar, är stora och tätt fyllda i rosa. Blomningen är ovanligt lång, från midsommar till mitten av juli. ­'Ispahan' är en gammal damascenerros som odlats i Europa sedan tidigt 1800-tal och långt tidigare i Persien. Den är härdig i zon 1–4, möjligen även i zon 5 med täckning på vintern. Årets ros 2009.

  Lyckas med rosor!

  • Välj rätt ros för din zon och läge i trädgården. De flesta rosor trivs med ett soligt läge, skyddat från hårda vindar. Tänk bara på att inte plantera dem för nära husväggen – där är det för torrt. Minst 40 cm avstånd bör det vara.
  • Förbättra jorden. Använd kompost, barkmull eller ­planteringsjord, gärna med inblandning av komposterad stallgödsel. Arbeta ner ett tjockt lager över området
   där du ska plantera.
  • Var noga när du planterar. Gräv en grop som är ca 50 cm bred och lika djup. Lägg porös jord som en liten kulle på botten. Ställ rosen på kullen med rötterna utspärrade. Förädlingsstället ska hamna ca 10 cm under markytan. Fyll på med jord så att rötterna är täckta och tryck till jorden med ­händerna. Vattna ordentligt – minst 10 liter. Låt vattnet sjunka undan och fyll sedan på med mer jord och vatten. Fyll till sist gropen med jord som du blandat med en eller två spadar med komposterad stallgödsel (kogödsel på säck går bra). Tryck till jorden igen och vattna ytterligare. Vattna om vädret blir torrt veckorna efter planteringen.
  • Beskär! Huvudbeskärningen görs under våren. För rabatt-rosor gäller när björkarna har musöron, för härdiga busk-­rosor kan man börja tidigare, redan i mars–april om det inte är mycket kallt. Olika beskärningsregler gäller för olika ­typer av rosor.
  • Gödsla redan etablerade rosor på våren samtidigt som du beskär dem. Ett par spadar kogödsel och ett par nävar benmjöl krattas ner i jorden kring större buskrosor. Något mindre för rabattrosor.
  • En del rosor behöver ­vintertäckning, i synnerhet i kallare zoner. De rosor som har sin härdighetsgräns i din zon behöver täckas. De som klarar ett par zoner högre ­behöver det normalt inte. För den som inte hinner eller orkar vintertäcka, är det viktigt att bara välja rosor som klarar sig utan täckning.

  Källa: Rosens dag, www.rosensdag.se

  'Ghislaine de Féligonde'
  Blommorna skiftar färg från gult till aprikos för att slutligen blekna till crèmevitt. Den här rosen kom redan 1916 från Frankrike och tillhör gruppen myskroshybrider. Den klarar zon 4, men blir då inte lika hög som i lägre zoner, där den kan användas som klätterros. Blomningen är kontinuerlig och mycket riklig. Doften är stark och söt. Den är också skuggtålig. Årets ros 2015.

  'Wrams Gunnarstorp'
  Ursprunget är okänt, men namnet kommer från slottet där den först hittades. Den kan användas både som buskros och klätterros – den kan bli över 3 meter hög i södra delarna av landet. Blommorna är stora och vackert hängande, rosa med en lila skiftning och fint doftande. Blomningen är riklig under dess första flor, senare får den enstaka blommor fram till hösten. Härdig till zon 4. Årets ros 2013.

  'Lac Majeau'
  Denna ros från Kanada passar perfekt för landets nordligaste delar. Den har t.o.m visat sig klara zon 7. I sydligare delar av ­landet blir den en stor och tät buske på upp till 2 meter. Blommorna är fyllda, vita och doftar kryddnejlika. Som andra rugosarosor är den frisk och lättodlad även på sämre jordar. 'Lac Majeau' blommar rikligt och nästan kontinuerligt från mitten av juni till senhösten. Den får också vackra nypon. Årets ros 2014.

  'All the Rage'
  Ljuvlig flerfärgad ros som drar blickarna till sig. Denna Easy ­Elegance-ros växer kraftigt och brett upp till 60 cm. Blommorna är stora, dubbla och mycket vackra. Blomningen är kontinuerlig och bladen är friska. Härdig upp till zon 4. Årets ros 2016.

  'Aspirin Rose'
  Årets ros 2017 är en lägre buskros/floribunda från Tantau i Tyskland, som visat sig vara mycket frisk och härdig åtminstone i zon 4. Den blir 60–70 cm hög, växer både tätt och brett och används därför som så ­kallad marktäckande ros. Blommorna, som kommer i klasar, är ljusrosa i knopp och som nyutslagna, men blir kritvita som helt utslagna. Blomningen är riklig och pågår tills frosten sätter stopp. Bladen är vackert mörkgröna och glänsande och blir sällan angripna av sjukdomar. En vacker ros som passar i ­kanten av rabatter med högre rosor.

  3 sköna rosor med historia

  POM (Programmet för odlad mångfald) har under många år samlat in gamla rosor med historia och valt ut sorter som har ett särskilt odlingsvärde. Här är tre av dem!

  Apotekarros 'Officinalis'
  En vacker och användbar ros med lång historia. Den tillhör ­gallicagruppen och får stora halvfyllda och starkt doftande ­karminröda blommor. Buskarna blir ungefär en meter höga och är rotäkta. I gynnsamma lägen härdig till zon 6.

  'Valdemarsvik'
  Utmärker sig med sina vackert rosettformade blommor i långa ­girlander på bågformade grenar och kommer bäst till sin rätt som solitär. Denna vita pimpinellros blir ca 1,5 meter hög. Säkert härdig till zon 5.

  Skedarosen
  En frisk gammaldags buskros med blommor i en ovanlig mörkviolett nyans. Blommorna är tätt fyllda, doftande och blir 5–7 cm i diameter. I landets varmare delar kan den användas som klätterros och bli upp till 3 meter hög, utan uppbindning ca 1,5 meter hög. Härdig till zon 3–4.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!