• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Antikrundans expert Charlotte Strömstedt ger oss sina bästa tips

  Äntligen är det dags för en ny omgång av populära Antikrundan! Här kan du möta proffsiga antikexperten Charlotte Strömstedt. Det är också hon som svarar på läsarnas frågor om gamla ting här i Hemmets Journal, tillsammans med sin pappa Kurt Nilsson. Känslan för antikviteter fick hon tidigt i livet.

  Antikrundans expert Charlotte Strömstedt ger oss sina bästa tips

  – Jag brukar säga att det började under en rokokobyrå bak i bilen. Där fick jag ligga och sova när pappa fyllt bilen med antikviteter på en av sina många inköpsresor, säger Charlotte Strömstedt.

   Som liten fick hon alltid följa med mamma Sonja och pappa Kurt Nilsson på resor och till verkstaden för att hjälpa till. Putsa silver och polera möbler.

  – Mamma och pappa var smarta. Jag blev alltid visad det som var roligt och lekfullt. Det fångade intresset, säger Charlotte.

  Charlotte Strömstedt, 43, är Antikhandlare, förordnad värderingsman, utexaminerad möbelrenoverare och expert i Antikrundan.

  Den första egna antikviteten köpte hon som sjuåring i Dalarna. Charlotte föll för en barnsläde med långa skaklar och en liten karmstol att sitta i.

  – Jag hade ju inga pengar utan fick betala genom att plocka lingon åt mamma och pappa, 15 liter tror jag att det var.

  Antikmässorna i Helsingborg minns Charlotte med stor glädje. Där fanns många fina saker och familjen träffade en massa människor. Det bästa med jobbet, tycker hon.

  – Det är så spännande att komma ut på mässor och värderingar. Man får höra många historier – både troliga och otroliga.

   Jobbet bjuder också på stor variation och många överraskningar.

  – Vid värderingar vet man aldrig vad som väntar. Det kan vara en liten enkel stuga på landet som är fylld från golv till tak med fantastiska ting.

  Charlottes specialområde är perioden 1700-tal fram till 1800-talets mitt.

  Charlotte Strömstedt och hennes pappa Kurt Nilsson är antikexperter i Hemmets Journal och besvarar varje vecka läsarnas frågor om gamla ting.

  När Antikrundan spelas in möter Charlotte varje gång 300–400 personer. Det brukar vara runt 1 000 personer som besöker varje ställe. Där värderar hon antikviteter och konsthantverk tillsammans med andra experter. Föremål som platsar på avdelningen "allmänt".

  – Det är verkligen jätteroligt med blandningen. Det kan vara allt från mormors gamla kaffekvarn till ståtliga bronsskulpturer.

   Vissa besökare kommer Charlotte särskilt ihåg. En kvinna hade med sig "släktens fulaste lampa". Den hade legat undanstoppad i garderoben i många år.

  – Lampan från Tyskland visade sig vara värd 12 000–15 000 kronor. Jag tror att hon ändrade uppfattning efter den bedömningen.

  De absolut vanligaste sakerna besökarna har med sig till Antikrundan är mässingsljusstakar och föremål av tenn. Det finns mycket av båda i Sverige och utomlands.

  Den 12 januari startar den nya säsongen av Antikrundan. Det är spännande med den stora variationen av föremål, tycker Charlotte Strömstedt.

  Själv känner Charlotte speciellt för sekelskiftet 1700/1800- tal. En period med fantastiskt hantverk och kvalitet. Hemma i det egna huset i Svalöv är stilen blandad.

  – Vi har ett rum helt i barock och två rum med bara 1910- och 1920-tal, den stil som kallas art deco.

  Annars blandar hon och maken gärna modernt och antikt. Familjen besöker både fina antikmässor och vanliga loppis-butiker. Dottern Emma, som snart fyller fem år, får följa med.

  – Hon brukar få en liten slant att själv handla för. Sist blev det ett rosa plasthalsband.

  Charlotte och maken Niclas brukar passa på att komplettera serviser och annat.

  Om Charlotte ska ge något råd till den som ska handla antikt så är det att aldrig spekulera i gamla ting.

  – Köp alltid med hjärtat.  Då kan du leva med att föremålen kanske sjunker i värde och istället glädjas  under tiden. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!