• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Balkonginspiration: Bästa blommorna för alla lägen!

  Balkongen kan verkligen bli en blommande oas där du kan njuta från vår till höst – men det gäller att välja rätt växter efter läge. Stekande sol eller svalkande skugga ger helt olika förutsättningar för att lyckas. Här får du tips om de bästa balkongväxterna för olika lägen. Bädda in balkongen i blommor och grönska!

  Balkonginspiration: Bästa blommorna för alla lägen!

  Soligt söderläge

  Här kan du ha de riktiga soldyrkarna. Nästan alla sommarblommor behöver sol för att blomma rikligt och länge. Men en balkong i ständigt solgass kan också bli för mycket för många växter. Avdunstningen blir större och de behöver vattnas oftare för att må bra.

   

  Pelargoner

  Om man gillar pelargoner och har en riktigt solig balkong blir vilda pelargoner och doftpelargoner allra bäst men också hängpelargoner. De klarar stark sol bättre än zonalpelargonerna som kan få mörka blad, särskilt om man inte vattnar dem tillräckligt ofta.

  'Graffiti White' är en stjärnpelargon med alldeles snövita blommor. De gröna bladen har en aningen mörkare zon.

  Hängpelargoner med enkla, lackröda blommor är klassiker i soligt läge och för tankarna till Medelhavets balkonger. Den här sorten heter 'Dark Red Blizzard'.

  Doftpelargoner har kanske inte så spektakulär blomning men många har väldigt vackra blad. Den här doftpelargonen med limegröna blad, med mörkare fält mitt i, heter 'Charity'. Gnuggar man bladen mellan fingrarna känner man en god citrusaktig doft.

  En balkong med sol större delen av dagen blir perfekt för de flesta sommarblommor. Men ju soligare balkongen är desto mer vatten behöver växterna. Här är en blandning av klassiska balkongväxter som pelargoner och kryddväxter men också krukväxter som har fått flytta ut. Dit hör blåvingeklerodendron och mönjelilja. Mönjeliljorna står för säkerhets skull skuggade av balkongräcket.

   

  Petunior

  De flesta sommarblommor blir mer praktfulla och blommar rikligare när de står soligt, förutsatt att de får tillräckligt med vatten och näring för att orka bilda nya blommor. I den här ampeln blommar småpetunia Calibrachoa och trädgårdsverbena Glandularia x hybrida 'Lanai Peach' i fruktiga färger.

  Petunian Petunia x hybrida 'Jamboree Lavender' blommar med stora, pastellrosa blommor med aningen gult i blommans mitt.

   

  Suckulenter

  Är balkongen solig och varm och man vet med sig att det kommer att bli lite si och så med vattningen passar suckulenter bra. Eller så tänker man precis tvärtom. Bland det mest lättskötta är vattenväxter i en stor balja. Det är bara att fylla baljan och på med vatten när det dunstat. Med andra ord, både suckulenter och vattenväxter kräver mindre passning än de flesta andra växter.

   

  Zinnia

  Man blir glad av zinnia! Zinnia elegans finns i många härliga färger, med enkla eller som här med fyllda blommor. Blanda hejvilt i läckra färgkombinationer.

   

  Stjärnöga

  Stjärnöga Osteospermum ecklonis vill stå så soligt det bara går men inte för varmt. Den behöver svalare nätter för att få fler blomknoppar. Därför blommar den bäst tidigt på säsongen och framåt hösten, och kan göra en paus mitt under sommaren, ifall den blir varm.

   

  Balkongen mittemellan

  Här kan du ha mängder av olika sommarblommor. De flesta blommar rikligare ju soligare de står. Men då behöver du vattna oftare för att växterna ska må riktigt bra. Därför blir en balkong mittemellan också mer lättskött.

   

  Fuchsia

  Rosablommande fuchsia med ett upprätt växtsätt tillsammans med flitig Lisa med rosa fyllda blommor. Murgröna med vitbrokiga blad gör krukan mer elegant. Ett halvsoligt läge blir bättre för murgrönan. Den kan förlora sitt vackra mönster på bladen om den står för skuggigt.

  Många fuchsior är riktiga skuggväxter men de blå- och rosablommande sorterna vill i regel ha mer ljus än de med orange eller röda blommor. Här är en blåblommande dubbel sort med ett hängande växtsätt tillsammans med en gulbrokig murgröna. Högst upp snötörel Euphorbia graminea 'Diamond Frost'.

  'La Campanella' är en hängfuchsia med rosablå blomkjolar. Den vill gärna ha sol en del av dagen för att blomma så här rikligt.

   

  Pelargoner

  Många pelargoner blir frodigare och vackrare om de står på en plats med sol en del av dagen. Den här fläckiga och fräkniga pelargonen heter Avenida 'Mosaic Red'.

   

  Grönsaker och kryddväxter

  Varför inte satsa på ett grönt tema? Många grönsaker och kryddväxter har dekorativa blad i olika färger. Här samsas olika sallatssorter, mangold och gulbladig oregano med en yvig bronsfänkål i mitten.

   

  Murgrönsviol

  Murgrönsviol Viola banksii växer snabbt och kan på kort tid drapera krukan. Eller så kan den nästan ta över balkongbordet som här.

   

  Mönjelilja

  Låt gärna krukväxterna flytta ut på balkongen under sommaren. Det mår de gott av. Den här gulblommande mönjeliljan heter 'Kirstenbosch Yellow'. Men sätt den gärna på en skuggigare plats så att solen inte bränner bladen.

   

  Testa gärna en kombination!

  Söt kombination av rosa snöflinga Sutera cordata, eldkrona Lantana camara och dockkrage Brachyscome iberidifolia. De gillar visserligen sol alla men snöflingan är känslig för uttorkning. Därför blommar den bättre på en mittemellan-balkong.

   

  Svalkande skugga

  Många växter klarar ett skuggigt läge, i alla fall växter som odlas för bladverkets skull. Däremot är det få som blommar. Fuchsia och flitiga Lisa är undantag. För att få lite färg i skuggan kan man istället använda sig av växter med dekorativa blad som palettblad men också olika perenner med vackra blad som rosenplister och funkia.

   

  Flitiga Lisa

  Nej det är ingen ros utan en flitig Lisa som heter 'Silhouette Appleblossom'. Den blommar med milt rosa, fyllda blommor. Tänk bara på att sorter med fyllda blommor kan bli fula av regn. De blir bäst om balkongen har tak.

  En söt korg fylld med växter för balkong i ljus skugga, helst under tak. En rosablommande fylld flitig Lisa har fått sällskap av rödbladigt lyckoklöver med vita blommor. Några praktsalvior har stuckits ner för färgens skull.

   

  Knölbegonior

  Knölbegonior finns i olika häftiga färger, i olika nyanser av rött, orange, rosa, gult och så i vitt. Det är lättskötta krukväxter som blommar nonstop fram till frosten, bara inte balkongen är allt för mörk.

   

  Fuchsia

  Fuchsian gillar både skugga och dåligt väder. Det är framför allt de med röda eller orange blommor som blommar fint i skuggan. Murgröna med helt gröna blad är en tacksam slingerväxt som får krukan att se elegant ut.

  Pipfuchsian 'Gartenmeister' är en av de fuchsior som trivs bäst i skuggan. Den har också ett fint buskigt växtsätt.

   

  Palettblad

  Om man vill satsa på färg i skuggan finns många olika palettblad med minst lika färgstarka blad. Blommorna däremot är blygsamma.

   

  Lundväxter

  Många lundväxter från trädgården blir fina i kruka på den skuggiga balkongen. Här är den söt kombination av rosenplister Lamium maculatum 'White Nancy' och snötörel Euphorbia graminea 'Diamond Frost'.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!