RECEPT FRÅN IK

Rosmarinknäcke med rågmjöl

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 80 minuter
16 bitar

Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 4-5 st finhackade rosmarinblad
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl till utbakningen

Gör så här

1

Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Blanda mjölk, honung, olja, jäst, salt och rosmarin. Arbeta in rågmjöl. Blanda i vetemjölet i 2–3 omgångar och kör till en fast, smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt cirka 25 minuter.

2

 Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Kavla ut till tunna runda kakor, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Dela kakorna i 2–3 bitar och lägg dem på papprade plåtar.

4

Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, tills kakorna får fin färg, 5–8 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Det är lyxigt, och inte alls svårt, att baka eget knäckebröd. Vi smaksätter med rosmarin och serverar det med ett gott smör som får smak och färg av kokt äggula.

Recept