Du behöver
- 2 st palsternacka
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor med skal
- 3 msk olivolja
- 1 l vatten
- 1 st grönsaksbuljong eller annan vegetarisk
- 0,5 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
- 1 msk smör
- flingsalt och svartpeppar efter smak
- 0,5 kg morot
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Skala och dela löken i fyra delar. Låt vitlöksklyftorna ha skalet kvar och lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda.
Baka högt upp i ugnen i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg.
Koka under tiden upp vatten med buljongtärning. Kläm ut de bakade vitlökarna ur skalet och tillsätt i buljongen tillsammans med de ugnsbakade grönsakerna. Låt allt få ett uppkok och sjud i cirka 10–15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt skal och saft från apelsinen samt smör. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Toppa de rostade brödskivorna med ricotta och finhackade örter och ringla över lite olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Häll upp soppan i portionsskålar och klicka lite crème fraîche i soppan.
Grönsakerna ugns-bakas först, då blir soppan extra mustig i smaken.
Till servering: Fyra skivor rostat surdegsbröd, ricotta och finhackade örter, t ex basilika och timjan och 1 dl crème fraîche.