Morotssoppa med apelsin

Du behöver 2 st palsternacka 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor med skal 3 msk olivolja 1 l vatten 1 st grönsaksbuljong eller annan...

Tillagningstid: 45 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 2 st palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor med skal
  • 3 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 1 st grönsaksbuljong eller annan vegetarisk
  • 0,5 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
  • 1 msk smör
  • flingsalt och svartpeppar efter smak
  • 0,5 kg morot

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i mindre bitar. Skala och dela löken i fyra delar. Låt vitlöksklyftorna ha skalet kvar och lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olja och blanda.

2

Baka högt upp i ugnen i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och har fått fin färg.

3

Koka under tiden upp vatten med buljongtärning. Kläm ut de bakade vitlökarna ur skalet och tillsätt i buljongen tillsammans med de ugnsbakade grönsakerna. Låt allt få ett uppkok och sjud i cirka 10–15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och tillsätt skal och saft från apelsinen samt smör. Blanda och smaka av med salt och peppar.

4

Toppa de rostade brödskivorna med ricotta och finhackade örter och ringla över lite olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Häll upp soppan i portionsskålar och klicka lite crème fraîche i soppan.


Kommentar:
Grönsakerna ugns-bakas först, då blir soppan extra mustig i smaken.

Till servering: Fyra skivor rostat surdegsbröd, ricotta och finhackade örter, t ex basilika och timjan och 1 dl crème fraîche.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top