Lutfisk och potatis med pocherat ägg

Du behöver 300 g smör 3 st äggulor 1 tsk vitvinsvinäger 1 st citron saften salt peppar 4 msk ättika 6 st ägg 300 g...

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 300 g smör
  • 3 st äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 st citron saften
  • salt peppar
  • 4 msk ättika
  • 6 st ägg
  • 300 g lutfisk urvattnad
  • 600 g frysta gröna ärtor
  • smör till stekning
  • 0.5 st citron saften
  • 1 st salladslök strimlad
  • 200 g småpotatis kokt
  • dill till garnering

Gör så här

1
Sätt ugnen på 90 grader.

2
Brynt hollandaise Smält hälften av smöret och häll av från bottensatsen. Bryn resterande smör tills det fått nötig ton. Vispa äggulorna i ett vattenbad tillsammans med vinäger och

3
citronjuice tills de tjocknar och du kan göra en åtta med vispen. Vispa sedan i det smälta och det brynta smöret i en fin stråle till en pösig sås, smaka av med salt och peppar.

4
Pocherat ägg Koka upp 4 liter vatten med ättikan och rejält med salt. Dra vattnet från spisen och knäck varje ägg i en kopp. Vicka försiktigt ner äggen i vattnet och låt pochera till önskad krämighet, cirka 5 minuter.

5
Skär lutfisken i mindre bitar och baka i ugnen i cirka 10 minuter. Fräs ärtorna varma i en klick smör. Smaka av med salt, citronjuice och strimlad salladslök.

6
Arrangera allt tillsammans med potatisen i en djup tallrik, eller som på bilden i en låg glasburk med lock, och toppa med ägget och hollandaisen.


Kommentar:
Årets kock 2013 bjuder på julmat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top