Du behöver
- 300 g smör
- 3 st äggulor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 st citron saften
- salt peppar
- 4 msk ättika
- 6 st ägg
- 300 g lutfisk urvattnad
- 600 g frysta gröna ärtor
- smör till stekning
- 0.5 st citron saften
- 1 st salladslök strimlad
- 200 g småpotatis kokt
- dill till garnering
Gör så här
1
Sätt ugnen på 90 grader.
2
Brynt hollandaise Smält hälften av smöret och häll av från bottensatsen. Bryn resterande smör tills det fått nötig ton. Vispa äggulorna i ett vattenbad tillsammans med vinäger och
3
citronjuice tills de tjocknar och du kan göra en åtta med vispen. Vispa sedan i det smälta och det brynta smöret i en fin stråle till en pösig sås, smaka av med salt och peppar.
4
Pocherat ägg Koka upp 4 liter vatten med ättikan och rejält med salt. Dra vattnet från spisen och knäck varje ägg i en kopp. Vicka försiktigt ner äggen i vattnet och låt pochera till önskad krämighet, cirka 5 minuter.
5
Skär lutfisken i mindre bitar och baka i ugnen i cirka 10 minuter. Fräs ärtorna varma i en klick smör. Smaka av med salt, citronjuice och strimlad salladslök.
6
Arrangera allt tillsammans med potatisen i en djup tallrik, eller som på bilden i en låg glasburk med lock, och toppa med ägget och hollandaisen.
Årets kock 2013 bjuder på julmat.