RECEPT FRÅN IK

Lökcappuccino med forellrom

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2-3 st schalottenlökar
  • 1 st purjolök
  • 1 st knippe salladslök
  • 2-3 st potatisar mjöliga
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 3 dl mellanmjölk
  • Till servering

  • 5 skiva surdegsbaguette
  • smör till stekning
  • 5 msk forellrom
  • dillvippor

Gör så här

1

Skala och skiva schalottenlöken. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.

2

Fräs schalottenlöken i oljan i en kastrull under omrörning cirka 3 minuter. Tillsätt potatis, det vita av purjon och smulad buljongtärning. Fräs under omrörning cirka 5 minuter. Späd soppan med vattnet, koka upp och sjud under lock cirka 20 minuter. 

3

Tillsätt det gröna av purjon och salladslöken (spara lite salladslök till garnering) och låt koka 5 minuter till. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

4

Häll mjölken i en kastrull och sjud upp under vispning, så att mjölken skummar. Späd soppan försiktigt med mjölken.  

5

Fördela soppan i koppar. Servera med smörstekta brödskivor toppade med forellrom och dill. 

6

Tips: Skumma gärna mjölken med en mjölkskummare eller gör enligt punkt 4. Känns soppan för tjock, späd den med lite mera hett vatten eller mjölk.


Kommentar:
Servera en skummig soppa till förrätt.

Recept