RECEPT FRÅN IK

Fougasse franskt brytbröd

Av .

Tillagningstid: 210 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 10 g jäst
  • 2.5 dl vatten 37 grader
  • 500 g vetemjöl special (ca 7 dl)
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk salt

Gör så här

1
1. Gör en startdeg. Lös jästen i 1/4 dl vatten och tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda till en lös smet. Jäs under duk i 30 minuter.
2
2 Blanda med resterande ingredienser och det mesta av mjölet, spar lite till utbakning.
3
3. Arbeta kraftigt till en smidig deg i cirka 5 minuter. Jäs under bakduk i 2 timmar.
4
4. Dela degen i två delar. Fördela några matskedar olivolja över två bakplåtar. Kavla ut degarna på mjölat bakbord, till cirka 1 centimeters tjocklek, till två ovala, platta bröd. Skär några snitt på varje sida av bröden och ett långt snitt i mitten. Dra i degen så att det blir stora hål där du skurit snitten. Formen ska likna ett löv. Jäs under bakduk 1 timme.
5
5. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden långt ner i
6
ugnen och häll in 1 dl vatten i en rostfri form på ugnens botten så att det bildas ånga. Det ger bröden en fin skorpa. Grädda i cirka 15–20 minuter tills bröden har fått fin färg.


Recept