RECEPT FRÅN IK

Fläskfilé med romescosås

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4-6 st bananschalottenlökar
  • 800 g färskpotatisar liten
  • 2.5 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 600 g fläskfilé putsad
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk fänkålsfrön grovkrossade
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • 2 msk smör
  • Romescosås

  • 1 skiva lantbröd gärna dagsgammalt, kantfritt
  • 2 dl grillad paprika på burk avrunnen
  • 2 msk finhackad sötmandel på påse
  • flingsalt och peppar
  • Till garnering och servering

  • persiljeblad
  • grönsallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och dela löken. Tvätta potatisen noga. Lägg lök och potatis på en ugnsplåt med kant. Ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt plåten i mitten av ugnen och rosta cirka 15 minuter. 

2

Pensla fläskfilé med oljan och gnid in den med salt, vitlök, fänkålsfrön och chiliflingor. Hetta upp smöret i en stekpanna, lägg i köttet och bryn det försiktigt runtom, cirka 5 minuter. 

3

Lägg köttet bredvid potatisen och löken och sätt in i mitten av ugnen 15–20 minuter eller tills köttet är klart (70 graders innertemperatur, använd kötttermometer). Ta ut och låt köttet vila under en bit aluminiumfolie.  

4

Öka ugnsvärmen till 250 grader. Baka potatis och lök ytterligare cirka 15 minuter, medan köttet vilar. 

5

Romescosås: Tärna brödet. Mixa ihop paprika och bröd. Lägg röran i en skål. Blanda i mandel. Smaka av med salt och peppar.

6

Servera köttet med potatis och lök, grönsallad och romescosås. Garnera med persiljeblad.

7

Tips! Bind gärna upp köttet med steksnöre så att det håller formen vid tillagningen. 


Kommentar:
Helstekt fläskfilé är lättlagad helgmat. Romescosåsen lagar du snabbt med färdiggrillad paprika och hackad mandel.

Recept