RECEPT FRÅN IK

Fläskfärsgratäng med squash

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2-3 st squash
  • 2 st tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Grundsås

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 300-400 g fläskfärs
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • salt och peppar
  • Till gratängen

  • 50 g babyspenat
  • 150 g gratängost eller pizzaost
  • Till servering

  • rucola
  • nykokt pasta eller
  • potatis

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa, dela och skär squash i skivor. Skiva tomaterna. Lägg grönsakerna på en papprad plåt, ringla över oljan, salta, peppra och rosta i mitten av ugnen cirka 10 minuter. 

2

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och stek den smulig under omrörning. Blanda i smulad buljongtärning. Blanda i tomatpurén. Blanda i de krossade tomaterna och koka upp såsen under omrörning. Sjud såsen cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3

Varva grönsaker, färssås, spenat och ost i en långpanna i två–tre lager, avsluta med ost. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Servera med rucola och nykokt pasta eller potatis.  


Kommentar:
Pepprig rucola passar fint som topping på den krämiga gratängen.

Recept