Chokladtårtan ”Cirkustårtan”

Du behöver 2 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 1.5 dl socker 2 tsk bakpulver 3 msk kakao 1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas) 1.5 dl mjölk...

Tillagningstid: 60 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
  • 1.5 dl mjölk
  • 2 msk smält smör

Glasyr

2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl hett vatten

Gör så här

1
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner mjölk och smör.

2
Häll smeten i en smord form, inte bröad. Bred ut smeten lite.

3
Blanda ingredienserna till glasyren och häll över smeten. Grädda i 175 grader i 45 minuter. Låt sedan formen stå framme över natten och svalna ordentligt.

4
När kakan vänds upp ligger glasyren i botten och hamnar överst. Glasyren fastnar gärna lite i formen. Ta hjälp av en slickepott med att få ut allt och bred ut på tårtan.Servera med lite vaniljglass eller vispad grädde och hackade nötter.


Kommentar:
Läsarrecept från Sally Stehager i Linköping, som kallar sin smetiga chokladkaka för cirkustårta eftersom det blir som ett cirkusnummer att vända tårtan rätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top