RECEPT FRÅN IK

Börek med spenat

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 55 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 350 g bladspenat färsk
  • 8 st salladslökar ansade
  • 350 g fetaost krämiga
  • 2 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • Pensling inuti

  • 1 st ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • Pensling ovanpå

  • 1 st äggula
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0.5 dl olivolja
  • sesamfrön
  • 200 g yufkadeg
  • sallad till servering

Gör så här

1

 Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skär spenat och salladslök i små bitar. Lägg i en bunke. Smula ner feta och tillsätt olivolja, salt och peppar. Blanda.

3

Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar i en skål. Vispa ihop äggula, yoghurt och olivolja i en annan skål.

4

Rulla ut yufkadegen på en bänk. Skär den i rektanglar, cirka 15 x 30 centimeter.

5

Pensla degen tunt med den första äggblandningen. Lägg en 3–4 centimeter bred sträng med fyllning längsmed långsidan. Rulla ihop och lägg i en papprad mindre långpanna.

6

Gör likadant med resten av deg och fyllning. Lägg rullarna bredvid varandra i formen. 

7

Pensla med ägguleblandningen, strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Servera böreken varm med en god sallad.

8

Tips: Yufkadeg är tjockare och mer lättarbetad än filodeg och finns i kyldisken i butiker med mat från Mellanöstern. 


Kommentar:
Börek, ett slags turkisk paj, kan du göra själv med köpt yufkadeg, spenatblad och fetaost. Den passar också bra på buffébordet. Böreken är godast samma dag som den tillagas.

Recept