Bakad fläsksida med vintergrönsaker

Du behöver 1 kg fläsksida orimmad 1 st lök gul i skivor 1 st vitlök oskalade klyftor 0.5 st glögg flaska 2 dl rött vin...


6 portioner

Du behöver

  • 1 kg fläsksida orimmad
  • 1 st lök gul i skivor
  • 1 st vitlök oskalade klyftor
  • 0.5 st glögg flaska
  • 2 dl rött vin
  • 1 st kanelstång
  • maizena till redning
  • salt
  • vitvinsvinäger ev
  • ugnsrostade rotfrukter
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 2 st rödlökar
  • 1 st rotselleri liten
  • 1 st fänkål
  • 6 st vitlöksklyftor oskalade
  • olja

Gör så här

1
Sätt ugnen på 160 grader. Lägg fläsksidan i en ugnsfast form med svålen nedåt. Lägg lök och vitlök runtom. Fyll på med glögg, rött vin och vatten så att det nästan täcker fläsksidan. Salta lätt. Baka fläsksidan i ugnen i 1 1/2 timme, vänd sedan och fyll eventuellt på med mer vatten. Baka sedan i 1 1/2 timme till. Sila av spadet och skumma av fettet. Koka sedan ihop spadet med kanelstången till en god sås och red av till önskad konsistens med maizenan. Smaka av med salt och eventuellt vinäger.

2
Höj ugnen till 180 grader.

3
Skär grönsakerna i mindre bitar. Blanda med salt och olja, lägg dem på en plåt. Rosta i ugnen tills de blivit mjuka och fått fin färg, cirka 35 minuter.

4
Servera fläsksidan med såsen och de rostade rotsakerna.


Kommentar:
Årets kock 2013 bjuder på julmat. Tid 3 timmar 30 minuter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top