RECEPT FRÅN IK

Vinägerkyckling med linser

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st färsk kyckling ca 1,2 kg, gärna majskyckling
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad timjan
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 st lagerblad
  • Till servering

  • 4 prt belugalinser
  • 1 kg rödbetor, helst ekologiska
  • 0.5 kg morötter helst ekologiska
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk finhackad rosmarin eller timjan
  • salt och svartpeppar
  • 150 g chèvre
  • 50 g sojabönor frysta, tinade
  • 0.5 dl finhackade färska örter t ex persilja och timjan
  • sallad med vinägrett till servering

Gör så här

1

Dela kycklingen i fyra delar. Krossa vitlöken lätt med knivbladet mot en skärbräda och pilla loss skalet. Hetta upp smör och olja i en stekpanna med lock och bryn kycklingen på bägge sidor tills den fått fin färg. 

2

Fräs vitlöken i ett par minuter utan att den tar färg. Krydda med timjan, salt och peppar och häll ner vinäger och lagerblad. På med locket och låt kycklingen sjuda under lock i 30–40 minuter tills den är mör och lätt släpper från benet.

3

Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen. 

4

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta rödbetor och morötter noga under kallt vatten. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg ut på en papprad plåt och ringla över olivolja. Krydda med örter, lite salt och peppar. Baka i mitten av ugnen tills grönsakerna fått fin färg och är mjuka, 30–40 minuter.

5

Skiva getosten och dela hälften i mindre bitar, lägg upp resten på ett fat. Lägg upp de varma grönsakerna och tillsätt sojabönor, getost och örter. Servera tillsammans med kycklingen, baguette, resten av osten och en god sallad med vinägrett.


Kommentar:
Servera kycklingen med tillbehören och en grönsallad. Gör gärna en fransk dressing till salladen: Blanda 3 msk olivolja med 2 msk rödvinsvinäger, 1 msk dijonsenap och 1 tsk flytande honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

Recept