
Vegopannbiff med pressgurka
Av Ylva Porsklev. Foto: STEFAN WETTAINEN
Du behöver
- 1 st gurka
- 2 msk ättiksprit
- 2 msk strösocker
- 1 krm salt
- 1 dl vatten
- 2 msk finhackad persilja
- 400 g formbar vegofärs
- 1 st ägg
- 0.5 st gul lök
- 0.75 dl havregryn
- 0.5 dl havregrädde
- 1 msk kinesisk soja
- 1 krm svartpeppar
- 2.5 st gul lök
- 2.5 msk smakneutral matolja
- 1 krm salt
- 0.5 tsk socker
- 2 dl vatten
- 2 dl havregrädde
- 0.75 msk kinesisk soja
- 1 msk schalottenlöksfond eller grönsaksfond
- 1 msk maizena + 2 msk vatten
- kokt potatis till servering
Pressgurka:
Vegopannbiff
Lök
Sås
Gör så här
Pressgurka: Hyvla gurkan med osthyvel ner i en skål. Rör ihop ättiksprit, socker, salt, vatten och persilja och rör tills sockret är löst. Häll lagen över gurkan och låt stå medan resten lagas.
Vegopannbiff: Blanda färs, ägg, lök, havregryn, havregrädde, soja och peppar.
Forma med blöta händer färsen till 12 biffar. Lägg över dem på en sköljd skärbräda.
Lök: Skiva löken och fräs i 1 matsked olja på låg värme med salt och socker i 10 minuter. Höj värmen när löken blivit riktigt mjuk och stek till gyllenbrun färg. Lägg åt sidan.
Stek biffarna i olja, cirka 3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på ett fat.
Sås: Tillsätt vatten i pannan, och vispa medan vattnet kokar. Tillsätt havregrädde, soja och fond, och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och red sedan såsen med maizena utrörd i vatten.
Lägg biffarna i såsen. Fördela löken ovanpå biffarna. Servera med gurkan och kokt potatis.
Tips: Schalottenlöksfond finns i Touch of Tastes sortiment.
Husmanskost i vegotappning: Klassisk pannbiff med karamelliserad lök serverad med frisk pressgurka.