RECEPT FRÅN IK

Thaigryta med butternutpumpa

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g räkor med skal frysta tinade
  • 500 g butternutpumpa
  • 2 st potatisar av fast sort
  • 2 st plommontomater
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 2 st röda chilifrukter
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 msk neutral olja till exempel raps
  • 1 burk kokosgrädde
  • 3.5 dl vatten
  • 1.5 msk kycklingfond eller fiskfond
  • 1.5 msk asiatisk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • 1 st pressad saft av lime
  • färsk koriander
  • Servering

  • limeklyftor

Gör så här

1

Skala räkorna. 

2

Klyv butternutpumpan på längden. Gröp ur kärnorna och skär pumpan i kvartar. Skala med en potatisskalare, skär sedan i kuber. Skala potatisen och skär även den i kuber. Tärna tomaterna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin. 

3

Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära, gurkmeja och malen koriander i olja på låg värme i 3–4 minuter. Rör ner tomathacket och fortsätt fräsa någon minut. Tillsätt 1 dl av kokosgrädden och låt koka ihop i 5 minuter.

4

Rör ner resten av kokosgrädden, vatten, fond, fisksås och socker. Låt koka upp och tillsätt pumpa och potatis. Låt sjuda i 15 minuter, tills pumpa och potatis är mjuka. 

5

Smaka av med limesaft. Tillsätt räkorna precis innan servering och strö över färsk koriander. 

6

Tips: Rätten går också bra att göra med lax. Skär laxen i kuber och låt dem koka med i 2–3 minuter på slutet. 


Kommentar:
Gul gurkmeja och orange butternutpumpa gör den här heta, sötsyrliga grytan med thaismaker till en riktig färgexplosion på middagsbordet.

Recept