Du behöver
- 500 g falukorv
- 0.5 st purjolök
- 4 st medelstora fasta potatisar
- 2 st morötter
- 5 dl vatten
- 1 st buljongtärning
- 1 st lagerblad
- salt och svartpeppar
Örtolja
1 kruka basilika
3 msk grovhackad bladpersilja
0.5 st citron
0.5 dl olivolja
400 g cannellinibönor eller vita bönor
flingsalt och svartpeppar
Till servering
50 g parmesanost
surdegsbröd
Gör så här
Skär korven i mindre bitar. Skölj purjolöken och strimla grovt. Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.
Koka upp vattnet i en rejäl kastrull tillsammans med buljongtärningen.
Tillsätt potatis, morötter, purjolök och korv tillsammans med lagerblad. Koka under lock i cirka 10 minuter tills potatisen och morötterna är mjuka.
Häll av spadet från bönorna och skölj med kallt vatten i ett durkslag. Tillsätt i soppan och smaka av med salt och peppar.
Plocka av basilikabladen och grovhacka. Mixa till en slät örtolja med hackad persilja, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera soppan toppad med örtolja och finriven parmesan och bjud gott bröd till.
Bönor, korv och rotfrukter gör soppan matig. Den som vill kan byta potatisen mot kålrot och palsternacka.