RECEPT FRÅN IK

Soppa med falukorv

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g falukorv
  • 0.5 st purjolök
  • 4 st medelstora fasta potatisar
  • 2 st morötter
  • 5 dl vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 1 st lagerblad
  • salt och svartpeppar
  • Örtolja

  • 1 kruka basilika
  • 3 msk grovhackad bladpersilja
  • 0.5 st citron
  • 0.5 dl olivolja
  • 400 g cannellinibönor eller vita bönor
  • flingsalt och svartpeppar
  • Till servering

  • 50 g parmesanost
  • surdegsbröd

Gör så här

1

Skär korven i mindre bitar. Skölj purjolöken och strimla grovt. Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.

2

Koka upp vattnet i en rejäl kastrull tillsammans med ­buljongtärningen.

3

Tillsätt potatis, morötter, purjolök och korv tillsammans med lagerblad. Koka under lock i cirka 10 minuter tills potatisen och morötterna är mjuka.

4

Häll av spadet från bönorna och skölj med kallt vatten i ett durkslag. Tillsätt i soppan och smaka av med salt och peppar.

5

Plocka av basilikabladen och grovhacka. Mixa till en slät örtolja med hackad persilja, ­citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

6

Servera soppan toppad med örtolja och finriven parmesan och bjud gott bröd till.


Kommentar:
Bönor, korv och rotfrukter gör soppan matig. Den som vill kan byta potatisen mot kålrot och palsternacka.

Recept