Rostat ankbröst med chilihet chokladsås och pumpatortilla

Du behöver Pumpatortilla: 1 kg pumpa rensad 0.5 msk olivolja havssalt 1 st squash ca 400 g 3 st majstortilla stora och mjuka 2 st...


4 portioner

Du behöver

Pumpatortilla:

1 kg pumpa rensad
0.5 msk olivolja
havssalt
1 st squash ca 400 g
3 st majstortilla stora och mjuka
2 st buffelmozzarella
salt och svartpeppar

Sås (ca 3/4 liter sås):

6 st chili 2 chipotlepepparfrukter, 2 anchopepparfrukter och 2 pasillapepparfrukter (eller bara ancho)
1 st schalottenlök finhackad
2 st vitlöksklyftor finhackade
1 msk olja
1 dl jordnötter hackade
1 st öl (33 cl) ljust
1 st burkar krossad tomat (400 g)
2 dl oxbuljongtärning fond + vatten
100 g choklad 70% kakao
3 msk flytande honung
whisky

Ankbröst:

2 st ankbröst välputsade med fett
1/2-1 tsk havssalt
0.5 msk smör + 1

Gör så här

1
Pumpatortilla:

2
Dela pumpan. Skrapa bort kärnor med en sked och ruta upp fruktköttet utan att skära loss det från skalet. Lägg pumpan i en långpanna och droppa över olja. Sätt in mitt i ugnen i 200 grader tills köttet är mjukt, cirka 30 minuter. Låt det svalna och skrapa loss från skalet. Mosa med stavmixer. Salta.

3

4
Skär squashen i långa skivor och fräs i stekpanna med lite olja tills de mjuknat en aning.

5
Vänd bröden i het stekpanna med lite olja så att de får färgprickar. Lägg ett bröd i en pajform, 22 centimeter

6
i diameter. Bred på hälften av pumpan. Lägg på ett bröd, squashskivor och skivad ost. Salta och peppra. Bred på resten av pumpan. Täck med ett tortillabröd och tryck ihop. Baka i nedre del av ugnen i 200 grader cirka 30 minuter. Lägg på papper om färgen blir för mörk. Låt vila en timme.

7

8
Sås:

9
Förväll, kärna ur och mosa chilin med stavmixer. Fräs löken blank i olja tillsammans med nötter. Lägg i chilin och fräs ett ögonblick. Häll i öl, tomater och buljong. Koka upp. Tillsätt choklad och honung. Låt småbubbla utan lock cirka 40 minuter. Rör om då och då. Späd med buljong eller vatten om det blir för tjockt. Mosa genom sil och smaka av såsen med salt, honung och whisky.

10

11
Ankbröst:

12
Ruta fettet på ankbrösten med en vass kniv. Gnid in salt och lägg med fettsidan ner i en het stekpanna med smör och olja. Bryn hastigt på båda sidor och lägg brösten med fettsidan uppåt i långpanna. Stick in en köttermometer i ett av brösten. Sätt in långpannan mitt i ugnen och i 200 grader och stek brösten tills köttermometern visar 62 grader, cirka 15 minuter.

13

14
Ta ut pannan, låt köttet vila 5 minuter innan det skärs i skivor och serveras med chokladsåsen, pumpatortilla och kokta broccolistjälkar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top