RECEPT FRÅN IK

Rostade grönsaker med parmesansås

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 15 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g broccoli
  • 400 g blomkål
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • salt
  • olivolja att ringla över
  • 50 g sötmandel
  • smör
  • sardeller
  • 1 st Pressad alt riven vitlöksklyfta
  • 0.5 msk pressad citron
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • salt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort 2–3 cm av den ned­ersta grova stammen på broccolin. Dela resten i jämnstora bitar.

2

Dela blomkålen i buketter. Lägg broccoli och blomkål på en bakpappersklädd plåt.

3

Strö på chiliflakes och salt, ringla olivolja över. Stek i mitten av ugnen tills grönsakerna är mjuka, ca 20–25 minuter.

4

Stek sötmandeln i lite smör i någon minut (skalet kan vara kvar). Hacka den grovt på en skärbräda.

5

Sardell- och parmesansås Kör sardeller, vitlök, citron och parmesan i en matberedare. Tillsätt olivoljan i en fin stråle samtidigt som du kör matberedaren. Smaka av med salt. 6  Servera broccoli och blomkål med hackad mandel och sardell- och parmesansås.


Recept