RECEPT FRÅN IK

Röd linsbolognese med rotselleri

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 100 g rotselleri
  • olivolja att steka i
  • 800 g krossade tomater
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1.5 dl torkade röda linser
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • socker en nypa
  • salt, svartpeppar
  • 0.5 dl god olivolja
  • Tillbehör

  • nykokt pasta
  • finhackad bladpersilja
  • grovriven parmesanost
  • salta sötmandlar

Gör så här

1

Skala och hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Skala rotsellerin och riv den grovt på rivjärn.

2

Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Tillsätt rotsellerin och låt den fräsa med i någon minut. 

3

Rör ner krossade tomater, tomatpuré, röda linser, oregano, basilika, vatten och buljongtärning. Låt bolognesen koka under omrörning tills linserna är helt mjuka, det tar cirka 25 minuter. 

4

Smaka av med socker, salt och peppar. Rör till sist ner olivoljan. Servera bolognesen med kokt pasta, bladpersilja, parmesan, hackade mandlar och eventuellt en sallad.


Kommentar:
Röda linser har en egen fyllig smak som tillvaratas i den här vegetariska bolognesen. Avsluta med att ringla god olivolja över och du får en jättegod pastasås.

Recept