Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 100 g rotselleri
- olivolja att steka i
- 800 g krossade tomater
- 0.5 dl tomatpuré
- 1.5 dl torkade röda linser
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 3 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- socker en nypa
- salt, svartpeppar
- 0.5 dl god olivolja
Tillbehör
nykokt pasta
finhackad bladpersilja
grovriven parmesanost
salta sötmandlar
Gör så här
Skala och hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Skala rotsellerin och riv den grovt på rivjärn.
Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Tillsätt rotsellerin och låt den fräsa med i någon minut.
Rör ner krossade tomater, tomatpuré, röda linser, oregano, basilika, vatten och buljongtärning. Låt bolognesen koka under omrörning tills linserna är helt mjuka, det tar cirka 25 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar. Rör till sist ner olivoljan. Servera bolognesen med kokt pasta, bladpersilja, parmesan, hackade mandlar och eventuellt en sallad.
Röda linser har en egen fyllig smak som tillvaratas i den här vegetariska bolognesen. Avsluta med att ringla god olivolja över och du får en jättegod pastasås.