
Pumpafritters med äppelsalsa
Av Ylva Porsklev. Foto: STEFAN WETTAINEN
Du behöver
- 2 st syrliga äpplen
- 1 st avokado
- 1 st grön chilifrukt
- 2 msk finhackad gräslök
- 0.5 kruka finhackad färsk koriander
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk citronsaft
- 1 kg butternutpumpa
- 0.5 st gul lök
- 2 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- olivolja till stekning
Äppelsalsa
Pumpafritters
Gör så här
Äppelsalsa Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Kärna ur, skala och tärna avokadon. Kärna ur och strimla chilin.
Lägg allt i en skål och vänd ner gräslök och koriander. Tillsätt salt, peppar och citronsaft och rör runt så att allt blandas.
Fritters Klyv butternutpumpan. Gröp ur kärnorna och skär pumpan i kvartar. Skala dem med en potatisskalare och grovriv sedan köttet. Grovriv även löken. Lägg rivet i en bunke och tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar. Rör snabbt ihop till en smet.
Klicka ut smeten i het stekpanna med olivolja. Tryck ut till plättar med stekspaden. Stek 2–3 minuter på varje sida, tills de får en gyllene färg. Servera med salsan.
Tips: En klick crème fraiche är också gott till.
Fritters är tacksam vardagsmat, superenkelt att svänga ihop. Den syrliga, krispiga äppelsalsan med chilisting passar bra till söt butternutpumpa.