RECEPT FRÅN IK

Pumpafritters med äppelsalsa

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Äppelsalsa

  • 2 st syrliga äpplen
  • 1 st avokado
  • 1 st grön chilifrukt
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 0.5 kruka finhackad färsk koriander
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • Pumpafritters

  • 1 kg butternutpumpa
  • 0.5 st gul lök
  • 2 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olivolja till stekning

Gör så här

1

Äppelsalsa Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Kärna ur, skala och tärna avokadon. Kärna ur och strimla chilin. 

2

Lägg allt i en skål och vänd ner gräslök och koriander. Tillsätt salt, peppar och citronsaft och rör runt så att allt blandas.

3

Fritters Klyv butternutpumpan. Gröp ur kärnorna och skär pumpan i kvartar. Skala dem med en potatisskalare och grovriv sedan köttet. Grovriv även löken. Lägg rivet i en bunke och tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar. Rör snabbt ihop till en smet. 

4

Klicka ut smeten i het stekpanna med olivolja. Tryck ut till plättar med stekspaden. Stek 2–3 minuter på varje sida, tills de får en gyllene färg. Servera med salsan. 

5

Tips: En klick crème fraiche är också gott till. 


Kommentar:
Fritters är tacksam vardagsmat, superenkelt att svänga ihop. Den syrliga, krispiga äppelsalsan med chilisting passar bra till söt butternutpumpa.

Recept