RECEPT FRÅN IK

Pepparkaksrulltårta med lingonglass

Av .

Okänd
15 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma mald
  • 1 tsk kanel mald
  • 1 tsk ingefära mald
  • 0.5 tsk malen nejlika
  • 1.5 pkt vaniljglass ca 750 g
  • 3 dl lingonsylt
  • Garnering:

  • rosmarinkvistar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Pappra en långpanna och pensla med olja. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver med kryddorna. Rör ner dem i äggsmeten.
2
Häll smeten i långpannan och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter. (Grädda den inte för länge, då blir den torr och svår att rulla.) Strö socker på ett bakplåtspapper på bordet.
3
Ta ut glassen från frysen.
4
Stjälp upp kakan på bakplåtspapperet med strösocker. Låt den ligga någon minut med långpannan över. Lyft bort långpannan och lossa försiktigt papperet från kakan. (Skulle det vara svårt så pensla papperet med lite vatten.)
5
Fördela först lingonsylten över kakan. Skär glassen i tunna skivor och fördela dem över sylten. Rulla ihop kakan från långsidan. Låt det sockerströade papperet vara kvar. Slå in rulltårtan i folie. Lägg den i frysen över natten.
6
Ta ut den och ta bort papper och folie. Skär den i skivor och lägg den på ett fat vid servering. Garnera med rosmarinkvistar.

Kommentar:
En annorlunda kaka att servera efter julbordet. Ibland gör jag om den till en dessert genom att lägga en rejäl skiva vaniljglass på en skiva rulltårta och ringla över smält lingon- eller svartvinbärsgelé. Du kan förvara rulltårtan i frysen i flera veckor. Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998.


Recept // Fler övrigtrecept