RECEPT FRÅN IK

Musselpasta med krämig vinsås

Av .

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 3 dl vitt vin torrt
  • 1 krm salt
  • Sås:

  • 1 st lök stor gul
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • 2.5 msk smör till stekning
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl grädde
  • spad från musslorna¨
  • salt peppar
  • Till servering:

  • 4 prt pasta gärna
  • tagliatelle eller pappardelle
  • 1 msk smör
  • 3 msk hackad persilja
  • chiliflakes
  • 4 skiva surdegsbröd
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

1
1 Borsta och skölj musslorna i kallt vatten. Släng bort trasiga
2
musslor och de som inte sluter sig när man knackar på dem.
3
Koka upp vin och salt i en stor gryta. Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 5-8 minuter. Skaka grytan 2–3 gånger under koktiden.
4
2 Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lökhacket i smöret i en kastrull, cirka 3 minuter. Rör i crème fraîchen och sedan grädden, lite i taget. Sila ner vin- och musselspadet.
5
Smaka av med salt och peppar. Koka upp såsen under omrörning och sjud 3–5 minuter till simmig sås. Håll den varm.
6
3 Koka pastan enligt anvisning
7
på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i kastrullen och blanda i musslorna (släng de musslor som inte öppnat sig) och smöret. Låt allt
8
bli genomvarmt. Lägg upp pastan och musslorna i varma serveringtallrikar. Fördela såsen över. Garnera med persilja och chilipeppar. Servera med rostat surdegsbröd toppat med olivolja och flingsalt.

Recept // Fler skaldjurrecept