Du behöver
- 1 kg små, fasta äpplen
- 2 dl Vin Santo (italienskt dessertvin)
- 2 dl mörkt muscovadosocker
- 2 kanelstänger
- 1 liten tvättad citron, det yttersta skalet i remsor
- 2 dl kall creme fraiche, helst ekologisk
- 1 vaniljstång
Gör så här
1
Sätt ugnen på 90 grader. Skala äpplena och ställ dem tätt i en ugnssäker form.
2
Värm vin santo med muscovadosocker och kanelstänger och ringla lagen över äpplena. Tillsätt citronskalremsor.
3
Täck formen mycket väl med folie. Baka i nedre delen av ugnen i 8–10 timmar. Låt svalna lite.
4
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem med creme fraiche i en bunke. Vispa tills den precis tjocknar. Servera iskall till de ljumna äpplena.
Tid: 15 minuter + 8 timmar i ugn