RECEPT FRÅN IK

Medelhavsgratäng med halloumi

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st aubergine liten
  • 1 st röd paprika
  • 1 st rödlök
  • 2-3 st kvisttomater
  • salt och svartpeppar
  • 4-5 st soltorkade tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 pkt halloumi
  • Till servering

  • sallad med vinägrett
  • surdegsbröd

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skär aubergine i tunna skivor. Dela paprikan, kärna ur och skär i bitar. Skala och skiva löken och skär tomaterna i skivor. 

3

Varva grönsakerna i en ugnsform. Salta och peppra lätt mellan varven.

4

Hacka soltorkade tomater, vitlöken och hälften av basi-likan. Blanda med olivolja och krydda med lite peppar. Skeda ut blandningen över gratängen.

5

Skiva osten och lägg dem överst. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20–30 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått fin färg. Garnera med resten av basilikan och servera med en god sallad, vinägrett och surdegsbröd.

6

Tips: Förkorta ugnstiden genom att steka aubergine, lök och paprika med olivolja tills de mjuknat. Varva med tomat i formen och toppa med övriga ingredienser. Gratinera tills osten fått fin färg.


Kommentar:
Den matiga grönsaksgratängen är god som den är men kan också kompletteras med kryddig korv som chorizo, stekt lax eller grillad kyckling.

Recept