Du behöver
- 1 st aubergine liten
- 1 st röd paprika
- 1 st rödlök
- 2-3 st kvisttomater
- salt och svartpeppar
- 4-5 st soltorkade tomater
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- 1 pkt halloumi
Till servering
sallad med vinägrett
surdegsbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär aubergine i tunna skivor. Dela paprikan, kärna ur och skär i bitar. Skala och skiva löken och skär tomaterna i skivor.
Varva grönsakerna i en ugnsform. Salta och peppra lätt mellan varven.
Hacka soltorkade tomater, vitlöken och hälften av basi-likan. Blanda med olivolja och krydda med lite peppar. Skeda ut blandningen över gratängen.
Skiva osten och lägg dem överst. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20–30 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått fin färg. Garnera med resten av basilikan och servera med en god sallad, vinägrett och surdegsbröd.
Tips: Förkorta ugnstiden genom att steka aubergine, lök och paprika med olivolja tills de mjuknat. Varva med tomat i formen och toppa med övriga ingredienser. Gratinera tills osten fått fin färg.
Den matiga grönsaksgratängen är god som den är men kan också
kompletteras med kryddig korv som chorizo, stekt lax eller grillad kyckling.