RECEPT FRÅN IK

Mandeltårta med smörkräm

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 1 minuter
8 bitar

Du behöver

    Bottnar

  • 200 g sötmandelmjöl
  • 3,5 dl florsocker siktat
  • 6 st äggvitor
  • Smörkräm

  • 6 st äggulor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 250 g osaltat smör rumsvarmt
  • Garnering

  • 100 g rostade mandelspån
  • florsocker
  • chokladägg

Gör så här

1

Bottnar Sätt ugnen på 150 grader. Rita två rundlar, 18 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper. Blanda hälften av mandelmjölet och hälften av florsockret. Vispa tre äggvitor till fast skum. Vänd ner mandelsockermjölet och fortsätt vända försiktigt tills allt blandats, använd slickepott. Fördela smeten på rundlarna och bred ut i ett jämnt lager. 

2

Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Stjälp upp bottnarna på bakplåtspapper. Dra av papperet som de gräddats på. Låt kallna. Gör två bottnar till på samma sätt som ovan. Låt kallna.

3

Smörkräm Blanda äggulor, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Sjud under oavbruten vispning tills krämen tjocknar, den får inte koka. Täck över och låt kallna.

4

Lägg smöret i en bunke. Vispa med elvisp cirka en minut. Häll i äggulekrämen och vispa ihop till en slät kräm. Bred krämen på bottnarna och lägg ihop dem på ett fat. Bred ett lager kräm ovanpå och runt tårtan. 

5

Garnering Täck tårtan med mandelspån. Sikta över florsocker och toppa med godisägg.


Recept