Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st färskt vitkålshuvud
- 450 g köttfärs
- 3-4 msk olivolja
- 1 msk ljus sirap
- salt, svartpeppar
Till servering
smetana eller crème fraiche
senap
Gör så här
Skala, dela och skiva löken. Klyv kålhuvudet, skär bort stocken och strimla kålen.
Fräs löken i hälften av oljan, i en stekpanna, cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs den smulig, cirka 10 minuter. Ta upp lök och färs på en tallrik.
Fräs kålen i resten av oljan 10–25 minuter, beroende på hur färsk kålen är. Blanda i lök och färs och fräs cirka 15 minuter. Blanda i sirap. Smaka av med salt och peppar. Servera med smetana och senap.
Tips: Variera smaken genom att ersätta svartpeppar med malen kardemumma.
Lata kåldolmar är snarare ett kålfräs, men med samma goda smak! Servera med smetana och senap eller bjud rårörda lingon till.