RECEPT FRÅN

Lata kåldolmar med smetana
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén
Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st färskt vitkålshuvud
- 450 g köttfärs
- 3-4 msk olivolja
- 1 msk ljus sirap
- salt, svartpeppar
- smetana eller crème fraiche
- senap
Till servering
Gör så här
1
Skala, dela och skiva löken. Klyv kålhuvudet, skär bort stocken och strimla kålen.
2
Fräs löken i hälften av oljan, i en stekpanna, cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs den smulig, cirka 10 minuter. Ta upp lök och färs på en tallrik.
3
Fräs kålen i resten av oljan 10–25 minuter, beroende på hur färsk kålen är. Blanda i lök och färs och fräs cirka 15 minuter. Blanda i sirap. Smaka av med salt och peppar. Servera med smetana och senap.
4
Tips: Variera smaken genom att ersätta svartpeppar med malen kardemumma.
Kommentar:
Lata kåldolmar är snarare ett kålfräs, men med samma goda smak! Servera med smetana och senap eller bjud rårörda lingon till.
Lata kåldolmar är snarare ett kålfräs, men med samma goda smak! Servera med smetana och senap eller bjud rårörda lingon till.