RECEPT FRÅN IK

Konfiterade anklår med franska linser

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Picklat äpple

  • 2-3 st torkade äppelskivor
  • 1 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl russin
  • Linser

  • 4 prt torkade gröna linser
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 1 st morot
  • 1 st stjälk blekselleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • salt, svartpeppar
  • Pumpapuré

  • 1 st butternutpumpa
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 msk smör
  • 2 msk strimlad persilja
  • 4 st konfiterade anklår se tips

Gör så här

1

Hacka äppelskivorna. Koka ihop vatten, vinäger och socker under omrörning tills sockret smält. Låt koka 3–5 minuter. Blanda i äppeltärningar och russin. Låt kallna.

2

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skölj under kallt vatten i sil. Skala och finhacka lök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, morot och selleri i oljan i en stekpanna, 3 minuter. Blanda i linser, smula i buljongtärningen och fräs 1 minut. Blanda i timjan, vatten och vin. Koka upp och sjud cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, dela, kärna ur och skär pumpan i bitar. Koka den i lättsaltat vatten i 15 minuter. Låt rinna av och klappa torr med hushållspapper. Lägg över på papprad plåt och blanda med oljan. Rosta i nedre delen av ugnen tills den är helt mjuk, cirka 20 minuter. Mixa pumpan med elvisp eller mosa med en gaffel. Blanda i smör. Smaka av med salt och peppar och toppa med persilja. 

4

Värm anklåren enligt anvisning på förpackningen. Toppa med picklat äpple och russin. Servera med linser och pumpapuré. 

5

Tips: Konfiterade anklår är tillagade i ankfett och behöver bara värmas. De säljs hos frysmatskedjan Picard och finns som konserv i saluhallar och välsorterade mataffärer.


Kommentar:
Köp färdiga konfiterade anklår och satsa lite extra på tillbehören istället.

Recept