RECEPT FRÅN IK

Knäckäppelpaj med toscatopping

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • Fyllning:

  • 100 g hasselnötskärnor hackade
  • 75 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 msk vispgrädde
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 3.5 dl äppelmos
  • Till servering:

  • florsocker
  • vispgrädde
  • kanel malen

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna.
2
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Rör ner smöret och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en vid pajform, cirka 30 centimeter i diameter. Grädda pajbottnen mitt i ugnen i 200 grader 8–10 minuter. Ta ut formen och låt pajskalet svalna.
3
Blanda hackade nötter i en kastrull med smör, socker, grädde och mjöl. Sjud upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan.
4
Fyll pajskalet först med äppelmos och fördela därefter tosca­smeten ovanpå moset.
5
Sätt in pajen igen mitt i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter
6
i 200 grader. Ta ut pajen och låt den svalna.
7
Dofta florsocker över pajen och servera den med vispad grädde som kryddats lätt med kanel på toppen.

Recept // Fler övrigtrecept