Knäckäppelpaj med toscatopping

Du behöver 125 g smör 3 dl vetemjöl 1 dl strösocker 0.5 tsk bakpulver Fyllning: 100 g hasselnötskärnor hackade 75 g smör 0.75 dl strösocker...

Tillagningstid: 50 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk bakpulver

Fyllning:

100 g hasselnötskärnor hackade
75 g smör
0.75 dl strösocker
2 msk vispgrädde
1.5 msk vetemjöl
3.5 dl äppelmos

Till servering:

florsocker
vispgrädde
kanel malen

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna.

2
Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Rör ner smöret och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en vid pajform, cirka 30 centimeter i diameter. Grädda pajbottnen mitt i ugnen i 200 grader 8–10 minuter. Ta ut formen och låt pajskalet svalna.

3
Blanda hackade nötter i en kastrull med smör, socker, grädde och mjöl. Sjud upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan.

4
Fyll pajskalet först med äppelmos och fördela därefter tosca­smeten ovanpå moset.

5
Sätt in pajen igen mitt i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter

6
i 200 grader. Ta ut pajen och låt den svalna.

7
Dofta florsocker över pajen och servera den med vispad grädde som kryddats lätt med kanel på toppen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top