Du behöver
- 1 st salladslök knippa
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st röd paprika
- 1 st sötpotatis stor
- 4 msk olivolja + 2 msk olivolja till brödet
- 400 g kikärtor kokta
- 2 tsk malen spiskummin
- 1 tsk harissa (chilipasta)
- 3 msk tomatpuré
- lagerblad
- 2 dl passerade tomater
- 5 dl grönsaksbuljong från tärning
- 1 st ciabattabröd stort
- flingsalt
- 0.5 st citron saften
- 3 msk persilja hackad
- koriander eller mynta
- 2 dl turkisk yoghurt
Gör så här
Ansa och skiva salladslöken. Skala och hacka vitlöken. Skär paprikan i bitar. Skala och skär potatisen i bitar.
Fräs löken i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt vitlöken och paprikan och fräs cirka 3 minuter. Tillsätt potatis, kikärtor, spiskummin och harissa och fräs cirka 3 minuter. Rör i tomatpurén. Lägg i lagerblad. Tillsätt tomater och buljong. Späd eventuellt med lite vatten om grytan känns för tjock. Koka upp och sjud grytan tills potatisen är mjuk, cirka 25 minuter.
Sätt ugnen på grill 225 grader. Bryt brödet i mindre bitar och lägg dem på en papprad plåt. Ringla över olivoljan. Smula över flingsaltet. Rosta brödbitarna i mitten av ugnen cirka 5 minuter, passa noga så att de inte bränns.
Smaka av grytan med salt och citronsaft. Toppa med persilja, koriander eller mynta och servera med brödet och yoghurten.
En vegetarisk gryta är lätt att variera med de grönsaker som finns till hands. Här får kikärtor och sötpotatis smak av spiskummin och den nordafrikanska chilipastan harissa.