Du behöver
- 6 dl vispgrädde
- 6 st äggulor
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk kanel malen
- 1.5 dl strösocker
Chokladsås
1 dl strösocker
1 dl kakao
0.5 krm salt
1 dl vatten
Till servering
bräck med valnötter se recept
citrussallad se recept
Gör så här
Vispa grädden till mjuka toppar i en plastbunke.
Vispa äggulor, vaniljsocker, kanel och socker ljust och pösigt i en plastbunke.
Vänd försiktigt ihop grädden med äggvispet.
Häll parfaitmassan i en glass- eller sockerkaksform (cirka 1 1/2 liter). Sätt på tillhörande lock eller täck med plastfilm. Ställ formen i frysen över natten.
Chokladsås Mät upp strösocker, kakao och salt i en kastrull. Blanda i vattnet i 2–3 omgångar och rör om så att allt blandas.
Koka upp såsen under omrörning. Sjud sedan tills såsen är tjock och blank, 5–8 minuter. Rör om då och då. Låt kallna.
Ta ut parfaitformen ur frysen och doppa den cirka 1/2 minut i hett vatten i en bunke, stjälp upp på ett fat och temperera parfaiten i kylskåp cirka 20 minuter. Garnera parfaiten med chokladsås och krossad bräck och servera med citrussallad.
Tips Parfaiten kan göras upp till en vecka i förväg. Har du inte tid att göra parfait, fuska genom att blanda köpt vaniljglass med malen kanel.
Kanelparfaiten gjord i fin form ser lyxig ut, men är inte svår att göra.