Du behöver

  • 4.5 st äpplen syrliga
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk kanel malen
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0.5 dl mandelspån eller hackade sötmandlar
  • 1.5 msk flytande honung
  • Att servera till:

  • vaniljsås eller glass

Gör så här

1
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.
2
Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare.
3
Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.
4
Låt äppelpajen svalna lite innan den serveras med färdigköpt eller hemlagad vaniljsås. Mjukrörd vaniljglass är också gott till.
5
Pajen kan lagas helt klar i förväg och värmas lite innan serveringen.

Kommentar:
Tips! Den som vill göra pajen glutenfri kan byta ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning med mjölk, och använda ren havre.

Recept // Fler frukt & bärrecept