Höstens godaste äppelpaj med vaniljsås

Du behöver 4.5 st äpplen syrliga 0.5 dl socker 1 tsk kanel malen 125 g smör 3 dl vetemjöl 1 dl havregryn 0.5 dl socker...


4 portioner

Du behöver

  • 4.5 st äpplen syrliga
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk kanel malen
  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0.5 dl mandelspån eller hackade sötmandlar
  • 1.5 msk flytande honung

Att servera till:

vaniljsås eller glass

Gör så här

1
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.

2
Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare.

3
Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.

4
Låt äppelpajen svalna lite innan den serveras med färdigköpt eller hemlagad vaniljsås. Mjukrörd vaniljglass är också gott till.

5
Pajen kan lagas helt klar i förväg och värmas lite innan serveringen.


Kommentar:
Tips! Den som vill göra pajen glutenfri kan byta ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning med mjölk, och använda ren havre.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top