Du behöver

  • 450 g köttfärs (gärna grovmalen)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0.75 dl vatten
  • Pommes frites

  • potatis (ca 800 g)
  • 1 tsk salt
  • Till fritering:

  • olja
  • termometer
  • Sweet chilidressing:

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk sweet chili
  • 2 krm salt
  • Ostdressing:

  • 1 dl crème fraîche
  • ost exempelvis Blå castello
  • 1.5 krm salt
  • Till servering:

  • rostat bröd
  • senap
  • lökringar
  • sallad här rucola och nyfödda rödbetsknoppar

Gör så här

1
Blanda färs, salt, peppar och vatten. Ta inte mer vatten än att färsen blir smidig i konsistensen. Forma fyra biffar. Halstra eller stek dem cirka 2 minuter på varje sida.
2
3
Pommes frites:
4
Skala potatisen och skär i jämna stavar 4-5 cm långa och cirka 1 cm tjocka. Lägg potatisen i en skål med kallt vatten. Hetta upp oljan till 160 grader i en gryta. Ta upp potatisen, torka den väl och låt den sedan friteras några minuter tills den börjar bli mjuk. Ta upp potatisen och låt den rinna av. Det här kan göras i god tid före serveringen. Höj temperaturen på oljan till 180 grader. Låt potatisen få färg och bli knaprig. Låt den därefter rinna av. Salta och servera direkt.
5
Dressingar:
6
Blanda alla ingredienser.
7
Servera burgarna med pommes frites, de två dressingarna, rostat bröd som smaksatts med senap, lökringar och sallad.


Recept // Fler köttfärsrecept