RECEPT FRÅN IK

Gröna burgare med fänkålsslaw

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Gröna burgare

  • 0,75 dl okokt quinoa
  • 0.75 dl okokta gröna linser
  • 1 st stånd broccoli
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 200 g halloumiost
  • 1 st ägg
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • Dressing

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk finriven pepparrot
  • Fänkålsslaw

  • 1 st äpple
  • 1 st stånd fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk finhackad gräslök
  • rapsolja eller olivolja, att steka i
  • Till servering

  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 st salladsblad
  • 1 st rödlök
  • 0.5 st gurka tunt skivad på längden

Gör så här

1

Burgare Koka quinoa och linser enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna på fat.

2

Skiva broccolin tunt och hacka skivorna fint. Skala och finhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek broccolin tillsammans med löken tills den mjuknat och fått lite färg.

3

Mixa quinoa, linser, broccoli och lök till en smet. Grovriv halloumin, blanda ner den och ägget i smeten. Krydda med lite salt och peppar.

4

Forma smeten till fyra burgare och vänd i ströbröd. Lägg på fat och plasta, kyl i 30 minuter.

5

Dressing Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av med salt och peppar.

6

Fänkålsslaw Dela, kärna ur och skiva äpplet tunt. Skiva fänkålen tunt. Strimla vit­kål­en. Blanda med olja, senap, citronsaft, vinäger och krydda med salt och peppar. Lägg upp i en skål. Toppa med gräslök.

7

Hetta upp en stekpanna och stek burgarna i rikligt med olja på medelvärme tills de fått fin färg på bägge sidor.

8

Servera burgarna i bröd med sallad, rödlök, gurka och dressing. Servera fänkålsslaw vid sidan om.


Kommentar:
Sötpotatis passar fint till burgarna. Skär sötpotatis i klyftor eller stavar och ugnsbaka i 200 grader med olivolja och salt tills potatisen fått fin färg och mjuknat.

Recept