Du behöver
- 1 st gul lök
- 2 st klyftor vitlök
- 5.5 st färska salviablad
- olivolja
- 1 tsk strösocker
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 burk körsbärstomater à 400 g
- salt och peppar
- 70 g parmaskinka i tunna skivor
- 500 g färsk potatisgnocchi
- smör
- 125 g mozzarellaost
- färsk salvia
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och hacka lök och vitlök. Strimla salvian. Fräs allt i olivolja utan att det tar färg, tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt socker och fräs ytterligare någon minut, tills sockret smält. Tillsätt vinäger och låt den koka in.
Rör ner tomaterna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme utan lock i 15 minuter.
Lägg ut parmaskinka på en papprad plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter, tills skinkan börjar få färg i kanterna. Låt svalna på plåten.
Koka gnocchin enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och lägg gnocchin i en smord ugnsform.
Skeda tomatsås över gnocchin i formen, rör om så att allt blandas. Skiva mozzarellan och fördela över pastan. Gratinera mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills osten fått fin färg.
Bryt parmachipsen i mindre bitar och strö över gratängen. Garnera med färsk salvia.