Gnocchigratäng med tomatsås

Söta tomater gratinerade med gnocchi och krämig mozzarella. På toppen salta, krispiga parmaschips.

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st klyftor vitlök
  • 5.5 st färska salviablad
  • olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 burk körsbärstomater à 400 g
  • salt och peppar
  • 70 g parmaskinka i tunna skivor
  • 500 g färsk potatisgnocchi
  • smör
  • 125 g mozzarellaost
  • färsk salvia

Gör så här

1

Sätt ugnen på 250 grader.

2

Skala och hacka lök och vitlök. Strimla salvian. Fräs allt i olivolja utan att det tar färg, tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt socker och fräs ytterligare någon minut, tills sockret smält. Tillsätt vinäger och låt den koka in.

3

Rör ner tomaterna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme utan lock i 15 minuter.

4

Lägg ut parmaskinka på en papprad plåt. Rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter, tills skinkan börjar få färg i kanterna. Låt svalna på plåten.

5

Koka gnocchin enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och lägg gnocchin i en smord ugnsform.

6

Skeda tomatsås över gnocchin i formen, rör om så att allt blandas. Skiva mozzarellan och fördela över pastan. Gratinera mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills osten fått fin färg.

7

Bryt parmachipsen i mindre bitar och strö över gratängen. Garnera med färsk salvia.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top