Du behöver
- 1.2 kg potatis av mjölig sort
- 50 g smör
- 3 st äggulor
- 2 dl mjölk kokhet
- salt
- 600 g fiskfilé t ex torsk, sej, kolja eller rödspätta
- smör
- 1 dl vitt vin
- 3 dl vispgrädde
- vitpeppar nymalen
- 2 dl parmesanost färskriven
Till garnering och servering
dillvippor
spenat fräst
citronklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Vispa den till jämnt mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Vispa i den varma mjölken i omgångar, men se till att moset inte blir för lös. Smaka av med salt. Häll potatismoset i en spritspåse med vågig tyll (spritsmunstycke).
Lägg fiskfiléerna, (rödspättafiléer dubbelvikta) i en smord gratängform. Salta. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i cirka 10–15 minuter. Häll av fiskspadet och spara det till såsen.
Blanda det sparade fiskspadet och vinet i en kastrull och koka ihop tills cirka 1 deciliter återstår. Tillsätt grädden och koka cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa potatismoset runtom fisken. Häll gratängsåsen över fisken. Hit kan rätten förberedas.
Om rätten är nylagad och varm, värm ugnen till 225 grader. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten får fin färg, cirka 15 minuter. Om rätten är förberedd och kall, värm ugnen till 200 grader. Gratinera i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills rätten är genomvarm och fått fin färg. Garnera med dillvippor. Servera med fräst spenat och citronklyftor.
Tips Gratängen går bra att för-bereda en dag i förväg och gratinera nästa dag.