Dillstuvad fänkål med bräckt lax

Du behöver potatis knappt 1 kg vatten salt 3.5 st dillstjälkar 2 st fänkålsstånd 1.5 dl matlagningsgrädde 3 msk vetemjöl 1.5 st kajennpeppar duttar 4...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • potatis knappt 1 kg
  • vatten salt
  • 3.5 st dillstjälkar
  • 2 st fänkålsstånd
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 1.5 st kajennpeppar duttar
  • 4 st laxfilé portionsbitar
  • olja oliv
  • svartpeppar
  • 4 st citronklyftor

Gör så här

1
Skala potatisen, koka den i saltat vatten med några grova dillstjälkar. Spara vipporna till stuvningen.

2
Skär bort de antennliknande stjälkarna från fänkålen (spar vipporna till stuvningen), halvera stånden och skiva dem grovt. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet, men spar det.

3
Koka upp 3 1/2 dl fänkålsspad med grädden i kastrullen. Rör ut mjölet i 1/2 dl kallt vatten, vispa ner i gräddvattnet. Låt småputtra 3 minuter, kajenn-dutta och låt fänkålen bli varm i stuvningen strax före servering. Vänd ned finhackade dill- och fänkålsvippor.

4
Hetta upp en stekpanna till nästhögsta värme, tillsätt ett par matskedar olja. Stek laxfiléerna ett par minuter på varje sida, salta och peppra. Servera med citronklyftor.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Barbro Lundgren i Umeå.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top