Du behöver
- potatis knappt 1 kg
- vatten salt
- 3.5 st dillstjälkar
- 2 st fänkålsstånd
- 1.5 dl matlagningsgrädde
- 3 msk vetemjöl
- 1.5 st kajennpeppar duttar
- 4 st laxfilé portionsbitar
- olja oliv
- svartpeppar
- 4 st citronklyftor
Gör så här
1
Skala potatisen, koka den i saltat vatten med några grova dillstjälkar. Spara vipporna till stuvningen.
2
Skär bort de antennliknande stjälkarna från fänkålen (spar vipporna till stuvningen), halvera stånden och skiva dem grovt. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet, men spar det.
3
Koka upp 3 1/2 dl fänkålsspad med grädden i kastrullen. Rör ut mjölet i 1/2 dl kallt vatten, vispa ner i gräddvattnet. Låt småputtra 3 minuter, kajenn-dutta och låt fänkålen bli varm i stuvningen strax före servering. Vänd ned finhackade dill- och fänkålsvippor.
4
Hetta upp en stekpanna till nästhögsta värme, tillsätt ett par matskedar olja. Stek laxfiléerna ett par minuter på varje sida, salta och peppra. Servera med citronklyftor.
Detta är ett läsarrecept av Barbro Lundgren i Umeå.