RECEPT FRÅN IK

Churros med kanel och bittersöt chokladsås

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 dl mjölk
  • 0.25 dl vatten
  • 40 g smör normalsaltat
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 2 st ägg små
  • Till fritering:

  • olja
  • Tillbehör:

  • kanel
  • strösocker
  • Bittersöt chokladsås:

  • 1 dl vispgrädde
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk kakaopulver
  • 0.5 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad (70 procent)
  • 1 msk smör
  • 0.5 krm salt

Gör så här

1
Hetta upp mjölk, vatten, smör, salt och socker under omrörning. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet, lite i taget, till en jämn smet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör i cirka 30 sekunder tills det bildas en deg som lätt släpper taget. Dra allt från plattan och låt svalna i 5 minuter.
2
3
Tillsätt äggen ett i taget och rör tills degen blir blank, slät och spritsbar. Fyll en spritspåse (8 mm stjärntyll) med degen. Spritsa 3–4 cm långa rullar av smeten i oljan som ska vara 180 grader varm. Fritera tills bröden fått fin brun färg och rulla dem sedan i kanel och socker.
4
5
Bittersöt chokladsås:
6
Koka upp grädde, vatten, kakao och socker. Rör ner chokladen. Låt småkoka cirka 5 minuter eller till krämig konsistens. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smör och salt. Rör tills smöret smält. Låt svalna till rumstemperatur.

Recept // Fler övrigtrecept