Du behöver
- 1 dl strösocker (90 g)
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm hjorthornssalt
- 4.5 dl vetemjöl (270 g)
- 100 g kallt smör
- 100 g margarin kallt
Pensling och garnering
1 st ägg
pärlsocker
mandel hackad
Gör så här
1
Mät upp socker, kakao, vaniljsocker, hjorthornssalt, vetemjöl och matfett skuret i småbitar i matberedarens bunke med plastkniven monterad. Arbeta samman ingredienserna på medelhastighet tills det precis bildas en degboll i bunken. Ta upp degen, dela den i fyra lika stora bitar som klappas platta. Lägg dem i kylskåpet 1/2–1 timme.
2
Kavla ut en degplatta åt gången på mjölat bakbord, cirka 3 millimeter tjock. Ta ut löv eller rundlar med mått. Pensla med uppvispat ägg och strö med pärlsocker och mandel.
3
Grädda kakorna på papprad plåt mitt i ugnen i 175 grader 7–10 minuter tills mandelhacket börjar ta färg. Låt kallna på plåten. Förvara i tät burk.
Tid 45 minuter + vilotid för deg