RECEPT FRÅN IK

Cajunbiff med sötpotatis

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Rostad sötpotatis

  • 800 g sötpotatis
  • 2 msk smör
  • salt
  • 1 msk pressad lime
  • 0.5 dl finhackad gräslök
  • Cajunbiff

  • 4 skiva ryggbiff
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk chilipulver
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar några varv med kvarnen
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • Limesås

  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 tsk sambal oelek
  • 0.5 st lime finrivet skal
  • 2 tsk pressad lime
  • salt och peppar
  • en god sallad till servering

Gör så här

1

Sötpotatis Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen och dela den i jämnstora tärningar, cirka 1 1/2 x 1 1/2 centimeter. 

2

Lägg över i en stor ugnsfast form. Klicka på smör och salta. Ugnsbaka i cirka 30 minuter, tills sötpotatisen är mjuk.

3

Ringla över lime och strö på gräslök. 

4

Cajunbiff Medan sötpotatisen rostas, lägg vitlök, oregano, timjan, chilipulver, chiliflakes, paprikapulver, salt, svartpeppar och olja i en mortel. Stöt samman till en fuktig rub. 

5

Lägg köttskivor och kryddblandningen i en bunke. Fördela blandningen på köttet, det går enklast med händerna. Låt ligga i rumstemperatur i 15 minuter. 

6

Lägg smör i en stekpanna och lägg i köttet när smöret är ljusbrunt. Stek så att köttet är rosa inuti, 3–4 minuter per sida. Stek inte på för hög värme för då riskerar vitlöken att brännas. Täck inte pannan med för mycket kött åt gången, 2/3 är lagom. Med för mycket kött i pannan, blir det kokt istället för stekt.

7

Limesås Blanda crème fraiche, sambal oelek, limeskal och pressad lime till en sås. Smaka av med salt och peppar.

8

Servera ryggbiffen med sötpotatis, lime- och sambalsås och en sallad.


Kommentar:
Cajunkryddad biff låter kanske avancerat, men de flesta kryddor som behövs finns hemma i kryddlådan. Servera med sötpotatis, frisk sås och en sallad.

Recept