Du behöver
- Ugnsbakade tomater:
- 500 g små tomater
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk socker
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk flingsalt
- 1/2 tsk nymalen svartpeppar
- Caesardressing:
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk pressad citron
- 1/2 tsk worcestershiresås
- 1/2 tsk dijonsenap
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 dl crème fraiche
- 2 dl fint riven parmesan
- salt och svartpeppar
- Krutonger:
- 100 g (ca 4 skivor) mörkt bröd, t ex danskt rågbröd eller kavring
- 1/2 dl olivolja
- 2 roman- eller gemsalladshuvuden
- 25 g pinjenötter
- 1 dl flagad parmesan
Gör så här
1
Ugnsbakade tomater: Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna om de är lite större och lägg dem med snittytan upp i en bakplåtspappersklädd ugnsfast form eller panna. Rör ihop olivoljan och kryddorna och skeda över tomaterna. Baka i ugnen i 1 1/2 timme.
2
Caesardressing: Vispa ihop pressad vitlök, citronsaft, worcestershiresås och senap. Rör i majonnäs och crème fraiche och till sist fint riven parmesan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
3
Krutonger: Skär av kanterna på brödet och skär dem i stavar eller tärningar. Stek dem frasiga i olivolja och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
4
Skölj och torka salladen, dela bladen om de är väldigt stora. Rosta pinjenötterna gyllene i torr panna. Vänd samman
5
salladen med det mesta av dressingen.
6
Lägg upp på ett stort fat och lägg på tomater och krutonger. Toppa med lite extra dressing, pinjenötter och flagad parmesan.